Интересите на френския крайнодесен кандидат за президент Марин льо Пен са обвързани с лидерството на Русия. Това заяви в сряда президентът на Франция Еманюел Макрон по време на телевизионен дебат срещу своя крайнодесен конкурент дни преди балотажа в неделя, съобщи "Ройтерс".

Той каза, че други френски партии са успели да финансират операциите си с френски заеми, а не чрез банка, свързана с Русия.

"Никой от нас не отиде да търси финансиране от руска банка, особено не от такава, която е близка до властта в Русия", каза Макрон.

Анализатори вещаят лесна победа на Макрон на втори тур

Анализатори вещаят лесна победа на Макрон на втори тур

Настоящият президент има над 90% шанс да спечели балотажа

Льо Пен получи заем от руска банка през 2014 г. преди да се кандидатира за президент през 2017 г.

Тя обаче отвърна на критиките на съперника си, че е политически лидер без външно влияние.

Кандидатът изрази своята солидарност с украинците и настоя, че единствените санкции, с които не е съгласна, е блокирането на вноса на руски петрол и газ.

"Защо не съм съгласна? Защото в действителност това няма да навреди на Русия и ще нанесе огромна вреда на нашия народ.", отсече Льо Пен. 

Друга важна тема, по която спориха конкурентите, бе икономиката на страната в условията на криза. 

Льо Пен заяви, че ако бъде избрана за президент, ще даде постоянно увеличение на заплатите. "В реалния живот, когато поискате заем от банка, те питат за заплатата ви, смеят се на вашите субсидии. Предлагам да увеличите заплатите", каза Льо Пен. Всичко, което правите, е да раздавате чекове, а моят приоритет е да върна парите на французите", каза тя на Макрон.

Макрон каза: "Не искам хората, които ни слушат, да мислят, че заплатите им ще се повишат с 10%".

Припомняме, че Макрон има над 90% шанс да спечели балотажа на президентските избори в неделя. Това показват коефициентите, предлагани от политическите анализатори във Великобритания. 

През последните няколко дни преднината на Макрон в социологическите проучвания се покачва до средно над 55% срещу 45% в полза на неговия съперник, срещу когото ще се изправи в телевизионен дебат по-късно днес.

Снимка 571417

Източник: EPA/БГНЕС

Уебсайтовете на William Hill и Paddy Power дадоха коефициенти, предполагащи 90,9% шанс за победа на настоящия президент, докато Betfair Exchange му отрежда 92,6%, а Ladbrokes - 94,1%.

Льо Пен и Макрон ще се изправят един срещу друг на втория тур на президентските избори във Франция на 24 април. Първоначално проучванията сочеха, че този път надпреварата между двамата ще бъде много по-оспорвана, отколкото през 2017 г., когато Макрон успя да надделее над политическата си опонентка с лекота.

Льо Пен нарече Макрон най-авторитарния президент на Франция

Льо Пен нарече Макрон най-авторитарния президент на Франция

Никога не сме имали президент, който да е показал повече признаци на екстремизъм, твърди тя