Руският премиер Дмитрий Медведев коментира, че новите санкции, наложени от САЩ, са равносилни на обявяването на "мащабна търговска война" срещу Москва, съобщава Би Би Си.

Допълва, че мерките, подписани от Тръмп, демонстрират пълното безсилие на американския президент, за когото каза, че е бил унижен от Конгреса.

Законът има за цел да накаже Русия за предполагаемото й вмешателство в изборите в САЩ през 2016 г. и нейните действия в Украйна.

Тръмп подписа закона за санкции срещу Русия

Тръмп подписа закона за санкции срещу Русия

Законът предвижда укрепване и разширяване на режима на санкции във финансовия, петролния и газов сектор

При подписването на Закона вчера, Тръмп нарече мярка "дълбоко погрешна".

В своята страницата си във Фейсбук Медведев коментира, че пакетът за санкции "приключва надеждите за подобряване на отношенията ни с новата администрация на САЩ ... Режимът на санкциите ще остане в сила от десетилетия, освен ако не се случи чудо."

Медведев също предупреди, че ще се предприемат нови стъпки, насочени към премахване от власт на президента Тръмп, когото той определи като "несистемен играч".

Москва, която отрича намеса в президентските избори в САЩ, вече предприе ответни мерки миналата седмица, когато Конгресът прие законопроекта, като изгони 755 души от американското посолство и консулства в Русия и отказа достъп на САЩ до къща и склад в Москва ,

Няколко европейски държави, включително Германия, се страхуват от икономическите последствия, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди за "непредвидени едностранни ефекти, които оказват влияние върху интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност".

ЕС е готов да отговори на новите санкции на САЩ срещу Русия

ЕС е готов да отговори на новите санкции на САЩ срещу Русия

Трябва да защитим икономическите си интереси пред Съединените щати и ние ще направим това, коментира Юнкер