Ето, че Русия най-сетне има възможност да изненада света и да се покаже откъм най-хубавата си страна. Всичко блести като за празник. Необичайно хубаво е. Толкова е хубаво, че чак тръпки те побиват, пише Юрий Решето в коментар за Дойче веле.

Сътрудниците на Центъра по хигиена и на епидемиологичната служба към Областната управа на Екатеринбург обявиха, че успешно са обработили градските езера против комари. Така нито едно руско насекомо няма да смущава съня на посетителите от Египет или Уругвай, пристигнали за мачовете в Екатеринбург.

Московската служба за регионална сигурност обяви, че значително ограничава продажбите на алкохол в радиус от два километра около стадионите за следващите четири седмици. Така германските и аржентински фенове няма да са принудени постоянно да гледат клатушкащи се пияни руснаци. Нито пък просяци, таджикски гастарбайтери или опозиционно настроени млади хора. За целта влизат в сила извънредни укази, ограничаващи или забраняващи миграцията, както и събиранията и демонстрациите.

Няма боклук по ъглите, нито цапаници по стените, не се виждат и изпочупени стъкла на прозорци. Улиците са с нов асфалт, фасадите са прясно боядисани, за една нощ внезапно израснаха цели дървета. Всичко е изискано и прекрасно! В сравнение с Ню Йорк, Берлин или Париж, руските градове, в които ще се играят срещите от Световното, действително ще впечатлят с чистотата си чуждестранните посетители. Те ще бъдат изненадани и от широките тротоари, новите маркировки на велосипедните алеи и сравнително евтините таксита. Всичко това трябва да ги убеди колко сигурна, прогресивна и открита към света е Русия.

Чуждестранните посетители ще си останат насаме

Жалко само, че чуждестранните посетители ще са разхождат почти сами по широките тротоари, тъй като повечето московчани са дали жилищата си под наем на чужденци и са се изнесли по вилите си. Жалко, че по велосипедните алеи едва ли някой ще види жив велосипедист, тъй като и самите велоалеи в Москва се броят на пръстите на едната ръка. Жалко е и това, че животът в Санкт Петербург или Екатеринбург е почти изцяло замрял. Да си направиш барбекю в парка? За Бога! Да се целуваш по пейките? И дума да не става! В най-добрия случай това е разрешено само за хетеросексуални!

А официалните отношения между руската държава и чуждестранните фенове, които желаят да посетят тази държава, са, меко казано, странни. Особено в деветте града, в които ще се играят мачовете от Световното. От 25 май насам влезе в сила нова разпоредба на Вътрешното министерство, която задължава всички пристигащи от чужбина да се регистрират в полицията или при миграционните служби в рамките на три дни и то лично! Да се радват, че изобщо им отпуснаха толкова много време, защото първоначално се говореше за задължително регистриране в срок от един ден!

Помислено беше и за друго. Няма никаква опасност чужденците да бъдат излишно смущавани с потискащи съобщения, свързани с анексията на Крим, войната в Донбас или отравянето на Сергей Скрипал. А онзи, който иска да види и другата, истинската Русия, ще се смае при вида на една прекалено красива, прекалено чиста и почти стерилна страна, в която дори ентусиазмът на жителите е спуснат отгоре с декрет. Русия е заприличала в тези дни на обвивка без съдържание. Това показва и резултатите от поетапното прочистване на общественото пространство в Русия, което се извършва систематично през последните години.

Почти като в Съветския съюз

Това обществено пространство все по-силно е започнало да напомня за последните години на разпадащия се Съветски съюз. Да създадеш собствена фирма днес - на теория е разрешено, но на практика почти невъзможно, поради невероятната бюрокрация. Да изразиш свободно мнението си - фигурира като право на всеки гражданин в руската конституция, но в действителност се наказва от закона. Да критикуваш властта? Трябва да си луд. Единствената надежда за тази страна се крепи на обикновения руснак - на онзи Иван, който навярно няма да се поколебае сърдечно да сподели трапезата си и с англичанина Джон, и германеца Ханс. В своята тясна, но уютна кухня, където дори по съветско време се говореше по-свободно, а портретът на вожда, висящ на стената, нерядко висеше малко накриво.