Външният министър на Великобритания Борис Джонсън отмени визитата си в Москва заради ситуацията в Сирия, предаде РИА Новости съобщението на Форин офис. Според Москва, поводът за отмяната на визитата на Джонсън, е абсурден.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън публикува заявление след решението да отмени визитата си в Москва, която бе планирана за 10 април.

"Последните събития в Сирия изцяло промениха ситуацията.
Моят приоритет е да продължа контактите си със САЩ и другите страни в навечерието на срещата на "седморката", която е на 10-11 април, за да осигуря координирането на международната подкрепа за предотвратяване на огъня в страната и да се засили политическият процес.
Ще работя за организиране на срещи с наши партньори-съмишленици, за да може да осигурим следващите стъпки", гласи заявлението на Джонсън.

По-рано той написа в Twitter, че поддържа американския ракетен удар по сирийската авиобаза и се намира в постоянен контакт с държавния секретар Рекс Тилърсън.

6 до 9 самолета унищожени при ракетната атака на САЩ в Сирия

6 до 9 самолета унищожени при ракетната атака на САЩ в Сирия

Руската държавна телевизия пусна кадри с кратери и развалини

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира отменената визита на Джонсън.

"Създава се впечатление, че нашите западни колеги живеят в някаква собствена реалност, в която първо се опитват еднолично да строят колективен план, след това също еднолично да променят, измисляйки абсурдни поводи", заяви дипломатът.

Тя допълни, че Русия винаги е застъпвала изграждането на стабилни отношения на твърда международно-правна основа, но "стабилността и последователността отдавна са престанали да бъдат визитна картичка на западната външна политика", каза Захарова.

Съветът за сигурност на ООН се събра заради US ударите в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събра заради US ударите в Сирия

По искане на Русия

В Държавната дума отказът на Джонсън да дойде в Москва се смята за сериозна грешка. "Най-добрата дипломация е преди всичко общуването. Там, където дипломатите спират да говорят, започват да говорят пушките", напомни известният афоризъм зам.-председателя на комитета по международни отношения Алексей Чепа.

Припомняме, преди седмица Джонсън изтъкна друга причина за отменената си визита.