Отношенията между Литва и Русия едва ли ще се променят, в противен случай това ще бъде предателство срещу украинските партньори. Това обяви новоизбраният президент на страната Гитанас Науседа, цитиран от местните медии.

В същото време литовският държавен глава е отбелязал важността на подобряването на диалога с Беларус. По думите му Литва и Беларус трябва да станат добри съседи, които "не се страхуват да критикуват".

Гитанас Науседа е новият президент на Литва

Гитанас Науседа е новият президент на Литва

За поста на държавен глава се състезаваше и 44-годишният бивш финансов министър Ингрид Шимоните

Преди втория тур на изборите Науседа се изказа против "твърдата реторика" в отношенията с Русия и заяви необходимостта от "прагматичен подход" в диалога с Москва. Той добави, че Литва не може да "затвори всички прозорци със съсед в дипломатическите, културните и икономическите отношения".

В понеделник Централната избирателна комисия на Литва обяви победата на Науседа във втория тур на президентските избори. Той се бори за поста като независим. Според новия държавен глава главната му задача ще бъде да се създадат условия за благополучието на литовците. Науседа обеща да направи първото си официално посещение в Полша.

Новоизбраният президент на Литва се закани на олигархията

Новоизбраният президент на Литва се закани на олигархията

Той ще положи клетва на 12 юли