За първи път от 1962 г. Иран поиска от Международния валутен фонд (МВФ) спешно финансиране, помощ в борбата с епидемията от коронавирус (COVID-19), която зарази повече от 10 000 души и отне стотици животи досега, съобщава радио "Фарда".

В "Туитър", външният министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че Иранската централна банка е поискала достъп до финансиране от МВФ за страни, засегнати от коронавирус.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че страните, засегнати от COVID19, ще бъдат подпомагани чрез бърз финансов инструмент, пише Зариф допълва, че Иранската централна банка е поискала "достъп до този инструмент незабавно".

"Бордът на МВФ трябва да се придържа към мандата на фонда, да застанете от правилната страна на историята и действа отговорно".

По-рано в четвъртък управителят на иранската централна банка Абдолнасер Хемати заяви, че е писал до Георгиева и е поискал 5 милиарда долара от спешния фонд на Rapid Financial Instrument, за да помогне на Иран да се бори срещу коронавируса.

Георгиева обяви на 4 март, че международният орган отпуска 50 милиарда долара, за да помогне за справяне с глобалната криза свързана с коронавируса.

Иран е сред страните, които са най-силно засегнати от коронавируса. Иранската икономика е под голям натиск още преди да започне коронавирусната криза. Американските санкции, въведени отново през 2018 г., когато САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение между Иран и световните сили, изчерпаха валутните резерви на страната.

Иран е сред 44-те страни, поканени на конференцията в Бретън Уудс, официално известна като Паричната и финансова конференция на ООН, през 1944 г., която доведе до създаването на МВФ. През 1951 г. Иран получава заем, равен на една четвърт от кредита си за първи път.

Стойте си по домовете, призоваха в Иран след над 10 000 случая на коронавирус

Стойте си по домовете, призоваха в Иран след над 10 000 случая на коронавирус

Говорител на здравното министерство съобщи, цитиран от "Ройтерс", че през последните 24 часа са потвърдени нови 1075 случая на Covid-19, което означава, че в страната има над 10 075 заболели. Броят на починалите се увеличи до 429

Иран междувременно разпространи официална позиция, която бе получена и от news.bg, в която обяснява, че "ефектът на нехуманните, незаконни и едностранни американски санкции" срещу Иран, пречат на борбата с короновируса. "Както нашият поет Саади е казал преди цели осем века - "Всички хора сме част от цялото" - послание, което стои на входа на централата на ООН", пише посолството на Иран.

Иран счита, че "в този критичен в човешката история етап иранският народ се намира под нехуманни и едностранни американски санкции, като същевременно се бори със смъртоносна епидемия."

Иран обяснява, че "тази несправедлива и незаконна кампания оказва силно негативно влияние върху доставката на фармацевтични изделия и изделия, необходими за спешната медицина. Засяга също медицинско оборудване, в това число такова необходимо за борбата с коронавируса, оборудване, което е нужно на хора в различни части на Иран. От хуманитарна гледна точка, политиката на САЩ е явно нарушение на международното хуманитарно право, както и на фундаменталното човешко право на безопасен и достоен живот."

"В случаи на глобални кризисни ситуации като тази, засягаща здравето и живота на хората по света, държавите са длъжни да действат съобразно базови човешки ценности и международно признати норми и закони, като отменят рестрикциите и санкциите. За съжаление САЩ правят точно обратното и използват санкциите като инструмент за нанасяне на вреда върху здравето на иранския народ."

Иран счита за необходимо да спомене, че "полагането на максимални усилия за отмяната на тези незаконни, нехуманни и едностранни санкции е критично важен дълг на всички правителства и цялото гражданско общество... особено правителствата на водещите в сферата на хуманитарната помощ държави. Тези усилия са необходими максимално бързо в опит да се пребори пандемията.

Смъртността в Иран от коронавируса е близо 4%

Смъртността в Иран от коронавируса е близо 4%

В Иран починалите от коронавируса се увеличиха до 354