За първи път Украйна възнамерява да прекара зимата само със собствен газ.

Украйна увеличи производството на природен газ, което за първи път в историята даде възможност да се откаже от вноса на газ.

Това заяви ръководителят на борда на НАК "Нафтогаз на Украйна" Алексей Чернишов, отбелязвайки, че през последната година собственото производство се е увеличило със 7%, а това е много значително, съобщи УНИАН.

"Нашето производство е съсредоточено главно в регионите Полтава и Харков и ние не само го запазихме, но го увеличихме. Това ни позволи действително да влезем в тази зима, без да внасяме природен газ от други страни. За първи път в историята на Украйна, такова събитие се е случило, ние ще преминем през тази зима в собствена газова сметка", каза Чернишов.

Той отбеляза също, че ситуацията е повлияна от спада на потреблението поради войната, тъй като има по-малко битови и индустриални абонати. Но вече има сигнали за повишаване на активността и съответно потреблението на газ в икономиката.

ЕК: България ще реши къде да отидат парите от таксите за транзита на руски газ

ЕК: България ще реши къде да отидат парите от таксите за транзита на руски газ

Причината е, че става въпрос за национална мярка

През февруари 2023 г. беше съобщено, че за първи път в историята Украйна реши да се откаже от вноса на газ. Това заяви ръководителят на компанията Алексей Чернишов, като отбеляза, че за да изпълни плана през тази година, Нафтогаз трябва да увеличи производството с 8%, а частните компании с 16%.

През май 2023 г. беше съобщено, че ЕС ще забрани вноса на газ от Русия. На 14 май 2023 г. стана известно, че Европейският съюз и страните от Г-7 възнамеряват да забранят доставките на руски газ по тръбопроводи за Европа.