Протестите в Испания срещу ареста на рапъра Пабло Асел, който беше осъден за прославяне на тероризма и обида на короната, прераснаха в безредици и в четвъртък.

Каталунската полиция съобщи, че протестиращите в Барселона издигат барикади, палят дървета и сметища, хвърлят камъни и бутилки по полицията. Протестиращите обсипват с различни предмети и централата на вестник "Ел Периодико". Към днешна дата се съобщава за един пострадал служител на реда.

Действието ескалира и до бунтове в каталунските градове Сабадел и Тарагона. Във Валенсия полицията беше принудена да използва сила срещу демонстрантите.

Хиляди протестираха в Барселона в подкрепа на арестувания рапър

Хиляди протестираха в Барселона в подкрепа на арестувания рапър

14 души са арестувани

Във вторник и сряда, по време на митингите в различни населени места на страната, протестиращите издигнаха барикади, запалиха контейнери за боклук, хвърлиха различни предмети по полицията, в отговор полицията използва сила. В резултат на това бяха задържани десетки участници в безредиците, а други десетки протестиращи бяха ранени.

Асел беше осъден на девет месеца затвор за прославяне на тероризма и обида на короната в своите публикации и в песен, качена в YouTube. Рапърът трябваше доброволно да се яви в затвора на 12 февруари, но не го направи. В понеделник той се барикадира с поддръжници в университета в Лерида, за да избегне ареста. Въпреки това Асел беше задържан във вторник и вкаран в затвора.

В четвъртък испански съд потвърди поредната присъда на рапъра. Става въпрос за възпрепятстване на правосъдието и заплахи, за което Асел получи две години и половина затвор. Присъдата може да се обжалва.

Поредни сблъсъци в Испания заради ареста на рапъра

Поредни сблъсъци в Испания заради ареста на рапъра

Те носиха лозунги като "Достатъчно цензура!"