Хиляди испанци излязоха на протест по улиците на Барселона във вторник вечерта, за да поискат освобождаването на рапър, който бе арестуван часове по-рано след осъждането му на затвор по обвинения във възхваляне на тероризма и обида на кралската фамилия в песните си, информира "Ройтерс".

Десетки полицаи щурмуваха Университета на Лерида в Североизточна Испания и арестуваха рапъра Пабло Хасел, след като се барикадира в университета. Хасел, известен с крайнолевите си убеждения, трябваше да се предаде на полицията миналия петък, за да излежи 9-месечна присъда от 2018 г. Присъдата предизвика дебат в Испания и накара правителството да обяви, че ще направи законите за свободата на словото по-малко ограничаващи.

Полицията в Испания арестува рапър, барикадирал се в университет

Полицията в Испания арестува рапър, барикадирал се в университет

Смърт на фашистката държава

Хасел бе осъден заради песни и съобщения в "Туитър", в които споменава баската сепаратистка паравоенна група ETA, сравнява испански съдии с нацисти и нарича бившия крал Хуан Карлос мафиотски бос.

След ареста вицепремиерът Кармен Калво заяви пред журналисти, че вкарването на хора в затвора по въпроси за свободата на словото не трябва да се случва в демокрация като Испания.

Хиляди хора излязоха да протестират по централните булеварди на Барселона. Те скандираха "Свобода за Пабло Хасел". Протести имаше и в други градове в Каталуния. На места възникнаха и сблъсъци между демонстранти и полицията за борба с безредиците. Кадри показват запалени кошове за смет, разграбени магазини и хвърляне на предмети по полицаи, които използваха палки и други средства.

14 души са арестувани.

Стотици културни дейци се подписаха под петиция срещу наложената присъда на Хасел, сред тях е и известният филмов режисьор Педро Алмодовар, актьорът Хавиер Бардем и други.

Петицията сравни Испания с държави като Турция и Мароко, където културни дейци са вкарвани в затвора.