Санкциите срещу Kaspersky Lab демонстрират желанието на американските власти да помогнат на собствените си корпорации, работещи за националното разузнаване. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Така той коментира включването на топ мениджъри на руска компания в американския черен списък.

"Следващата политизирана стъпка на американската администрация е опитът да се представи ситуацията така, сякаш всяка бизнес дейност в Русия е "под капака на тайните служби". В действителност има желание за нечестно използване на методи за "укрепване" на възможностите на собствените им корпорации, много от които не се срамуват да признаят, че в името на държавните поръчки работят в тясна "връзка" с американското разузнаването", цитира думите на Антонов руската дипломатическа мисия в канала си в Telegram.

Посланикът заяви, че "водещите позиции на местната компания в много страни отдавна предизвикват откровената завист на американските власти".

"Тук не искат да признаят, че нашите специалисти могат да представляват повече от достойна конкуренция на местните програмисти, посочената компания е попаднала под една или друга бариера на местната власт от 2017 г.", заключи той.

Kaspersky Lab обеща да предприеме правни мерски срещу забраната на САЩ

Kaspersky Lab обеща да предприеме правни мерски срещу забраната на САЩ

От 20 юли на гражданите на САЩ ще бъде забранено да извършват транзакции с компанията.

Припомняме, че Kaspersky Lab смята ограниченията за неоснователни и заяви, че новите санкции няма да повлияят на стабилността на компанията и тя ще продължи да се придържа към своята мисия.

Ден преди това американските власти вече обявиха пълна забрана на софтуера на Kaspersky в страната под претекст за предполагаема заплаха за безопасността на данните, а също така наложиха експортни ограничения на компанията. На следващия ден бяха обявени лични санкции срещу няколко топ мениджъри на Kaspersky Lab.

От 20 юли на гражданите на САЩ ще бъде забранено да извършват транзакции с компанията.

"Русия показа, че има способността и... намерението да използва компании като Касперски, за да събира лична информация на американците и да я използва като оръжие, и затова бяхме принудени да предприемем действията, които предприехме днес", каза шефът на отдела от търговията Джина Раймондо.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обясни експортните ограничения с конкуренция, като посочи, че това е любимата техника на Вашингтон за нечестна борба.

САЩ забраниха продуктите на Kaspersky Lab

САЩ забраниха продуктите на Kaspersky Lab

Решение на Белия дом