Президентът на Полша Анджей Дуда, заяви, че без отговорност, солидарност и справедливост, не би било възможно да се постигне устойчиво развитие. Това каза той в речта си пред Общото събрание на ООН. 

Отговорното развитие е от съществено значение, за да се запази приемствеността между поколенията, каза още той. Когато отсъства уважението към традицията и вместо него се прилага социално инженерство, развитие няма. Семейството е основата на обществото, припомни той.  Полското правителство изпълнява амбициозна програма с цел подобряване на условията на живот на децата.

Място в речта си президентът отдели на друго предизвикателство пред съвременния свят - климатичните изменения. Той припомни, че това е проблем, който стои пред международната общност и подчерта колко важно е за прилагане споразумението от Париж. 

Равенството, борбата със социалното изключване, възможностите за всички бяха друга основна тема, която държавният глава засегна. Солидарността е особено важна, за да бъдат включени всички социални групи, за да се премахнат бедността и изключването. Тук той припомни и Програма 2030 на ООН. 

Трябва да се работи и за оказване помощ на онези, които бягат от военни конфликти, икономически кризи и природни бедствия, каза още той. Тук е необходима солидарност на международно ниво. Той припомни какво прави страната му по този въпрос. Всички страни са задължени да спазват международното право и не трябва да остават безнаказани опитите за нарушаване суверенитета на държавите.