Унгария смята за погрешно решението на Великобритания да изпрати снаряди с обеднен уран на Украйна. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан, съобщава ТАСС.

Тази стъпка не води до деескалация на украинския конфликт, подчерта той и добави, че Будапеща няма да препоръча на никого да използва снаряди с обеднен уран.

Унгария не подкрепя никакви действия, които могат да доведат до ескалация на войната, категоричен бе Гуляс.

Лондон успокоява за боеприпасите с уран: Няма ядрена ескалация

Лондон успокоява за боеприпасите с уран: Няма ядрена ескалация

Само Русия говорела за нарастващи ядрени рискове

Освен това той отбеляза, че унгарското правителство не изпраща оръжия и боеприпаси на Украйна и призовава за разрешаване на продължаващия конфликт само чрез мирни преговори.

В понеделник стана ясно, че Великобритания ще изпрати на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран, които имат висока ефективност при унищожаване на бронирани машини.

Руският президент Владимир Путин разкритикува намеренията на Лондон и предупреди, че Москва ще бъде принудена да отговори по съответния начин, тъй като подобни оръжия съдържат "ядрен компонент".

Руското посолство в Обединеното кралство също предупреди Лондон да не предприема подобна стъпка, подчертавайки, че това може да доведе до ескалация на конфликта и използването на такива снаряди в Украйна ще засегне здравето на местното население.

Москва скочи срещу Лондон заради доставката на снаряди с уран за Украйна

Москва скочи срещу Лондон заради доставката на снаряди с уран за Украйна

Предупреждава, че този ход ще свърши зле за Великобритания