Руският разследващ сайт "Проект" обяви, че е закрил регистрирано в САЩ юридическо лице ден след като властите в Русия забраниха дейността му, но ще намери начин да продължи разследването на руския елит, информира "Ройтерс".

Вчера руските власти обявиха "Проект" за "нежелана" организация от съображения за национална сигурност в последния удар срещу медиите, които разследват области, които според властите не са позволени.

Този ход беше част от по-широки репресии преди парламентарните избори през септември срещу медиите, възприети от властите като враждебни и подкрепяни от чужбина. "Проект" публикува поредица от задълбочени и неудобни за руската управляваща върхушка разследвания.

Русия забрани разследващия сайт "Проект", бил "нежелан"

Русия забрани разследващия сайт "Проект", бил "нежелан"

Кремъл затяга репресиите срещу независимите медии

"Компанията Project Media, Inc., регистрирана в САЩ ... се ликвидира и вече няма финансови отношения с журналисти, работещи в Русия", се казва в изявление на "Проект", публикувано в социалните мрежи.

"Ние като журналисти обаче продължаваме да вярваме, че нашата работа е важна и нужна на родината ни. Ще обявим отделно под каква форма ще продължи работата си нашият журналистически колектив", се казва в изявлението.

Затварянето и ходът на властите срещу интернет медията няма да доведе до по-малко журналистически разследвания, фокусирани върху Русия, увери "Проект", който обеща да публикува голямо ново разследване през следващата седмица.

Вчера руските власти също така окачествиха осем журналисти като "чуждестранни агенти", включително репортери от "Проект" и "Отворена медия".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира днес, че етикетът "чуждестранен агент" не се равнявал на забрана за работа.

"Те могат да продължат работата си, да продължат дейността си. Това не е равносилно на забрана за работа", увери Песков пред репортери.

Журналисти, отнасяли такова определение в миналото, се оплакаха, че трябва да прикачат дълъг отказ от отговорност, обясняващ техния статус, към всяка публикация в социалните мрежи и да подават подробни финансови отчети за своите приходи и разходи на всеки няколко месеца в правосъдното министерство.

Кремъл отрича репресии срещу медиите да са в ход и определи руския медиен пазар като жизнен, с много различни медии, от които човек да избира.