Русия обяви разследващия сайт "Проект" за "нежелана" организация от съображения за националната сигурност, забранявайки неговата дейност в последния удар срещу медиите, които разследват щекотливи за властта области, отбелязва "Ройтерс".

Този ход, част от по-широки репресии преди парламентарните избори през септември срещу медии, които властите виждат като враждебни и подкрепяни от чужбина, таргетира медия, която публикува серия от обстойни и неудобни разследвания за управляващата руска върхушка.

В изявление Главната прокуратура на Русия посочва, че дейностите на "Проект" представлявали "заплаха за конституционния ред и сигурност". Тя определи сайта като базирана в САЩ неправителствена организация.

Русия мачка разследващи журналисти с нахълтвания в домовете им

Русия мачка разследващи журналисти с нахълтвания в домовете им

Нараства натискът върху независимите медии в Русия

Днес руските власти определиха и осем журналисти като "чуждестранни агенти", включително репортери от "Проект", както и от изданието "Отворена медия".

Решението за обявяване на медия за нежелана изглежда сериозна ескалация на репресиите срещу медиите, които властите смятат за враждебни.

Министерството на правосъдието изброява 40 групи, получили същото обозначение. Нито една от тях не е медия.

Съгласно закон от 2015 г. членовете на "нежелани организации" могат да бъдат глобявани или хвърляни в затвора до шест години за игнориране на забраната.

Кремъл по-рано заяви, че не смятал, че се провежда репресия срещу медиите и определи медийния пазар като жизнен, с много различни медии, от които да се избира.

"Проект" беше подложен на натиск миналия месец, когато полиция нахълта в домовете на двама от неговите журналисти и задържа трети като част от наказателно производство за предполагаема клевета.

Полицията иззе лаптопи и друго имущество от домовете на Роман Баданин, главен редактор на "Проект" и неговата репортерка Мария Жолобова. Заместник главният редактор на изданието Михаил Рубин също беше задържан.

Няколко недържавни издания се оплакаха от нарастващ правителствен натиск през последните месеци.

Интернет сайтът News.ru обяви затварянето си по-рано тази година по икономически причини, като заяви, че рекламодателите го избягват, тъй като изборът му на истории не следва прокремълските държавни медии.

Независим руски новинарски сайт спира заради обявяването му за "чуждестранен агент"

Независим руски новинарски сайт спира заради обявяването му за "чуждестранен агент"

Пространството за независима журналистика и инакомислещите гласове в Русия се свива драстично

Новинарският сайт VTimes обяви затварянето си миналия месец, след като беше обявен за "чуждестранен агент", определение, което от сайта посочиха, че е изплашило партньорите му, съсипало е бизнеса му и е затруднило съобщаването на новините.

Радио "Свободна Европа"/"Радио Европа" беше глобено с голяма глоба за отказ да се съобрази с правило, изискващо от него да публикува опровержения на съдържанието си, като казва, че изпълнява функцията на чуждестранен агент.

Базираният в Латвия независим сайт "Медуза" също беше обявен за чуждестранен агент.