Сайтът на финансираното от САЩ Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" в Москва обяви, че спешно се жалва най-висшия европейски съд за правата на човека да спре Русия да наложи тежки глоби на медията за стотици предполагаеми нарушения, информира "Франс прес".

Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", което Москва определи за "чуждестранен агент" преди няколко години, заяви, че до края на годината е изправено пред глоби до 33 млн. долара, тъй като не е прикачило този етикет към своите истории, както се изисква от руското законодателство.

ООН и ОССЕ: Руският закон за чуждите агенти атакува свободата на словото

ООН и ОССЕ: Руският закон за чуждите агенти атакува свободата на словото

На прицел са журналисти...

Молбата на американския сайт до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) идва, след като независимите медии в Русия се оплакват от влошаване на натиска, а журналистите твърдят, че пространството за гласове, критикуващи Кремъл, се свива.

Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" изтъкна в изявление, че е подало жалба до съда със седалище във френския град Страсбург за осигуряване на временни мерки, забраняващи на Русия да "изпълнява 520 "административни протокола", които тя въведе или заплаши да въведе срещу медията от януари 2021 г."

В него се казва, че руският медиен регулатор "Роскомнадзор" вече е завел 390 административни дела срещу новинарската медия, а други 130 се очакват днес.

САЩ разтревожени заради репресиите на Русия срещу "чуждите агенти"

САЩ разтревожени заради репресиите на Русия срещу "чуждите агенти"

Обвиняват Москва в задушаване на свободното изразяване

Добавя се, че медията в Москва и генералният директор Андрей Шари ще бъдат изправени пред глоби от около 2,4 млн. долара, след като новите жалби бъдат подадени днес.

"Радио "Свободна Европа/Радио "Свобода" също така предупреждава, че ако остане необуздана, кампанията на Кремъл ще има дълбоко смразяващо въздействие върху това, което е останало от независимите медии в Руската федерация", изтъкват още от финансираната от САЩ медия.

По-рано тази седмица руската полиция нахлу в офисите на ученически новинарски сайт със седалище в Москва и обвини служителите в подбуждане на непълнолетни към протест, докато властите оказаха нов натиск върху независимите медии.

Тези полицейски набези се случиха, след като агенти от службите за сигурност миналата седмица претърсиха дома на известния разследващ журналист Роман Анин и го разпитваха във връзка с разследването му през 2016 г. за предполагаемото богатство на Игор Сечин, ръководителят на руския петролен гигант "Роснефт".

Русия привика представители на медии "чуждестранни агенти"

Русия привика представители на медии "чуждестранни агенти"

Ще ги глобява с до 500 000 рубли