Русия е привикала днес представители на медии, които са в нейния списък с "чуждестранни агенти", като уточни, че те ще бъдат санкционирани за нарушаване на ограниченията, без да уточнява кои, предаде "Франс прес".

Групи или лица, които са посочени за чуждестранни агенти, трябва да се регистрират в министерството на правосъдието, да обозначават публикации по специален начин и да представят подробни документи или ще бъдат глобени.

Държавният надзорен орган на комуникациите "Роскомнадзор" подчерта в изявление, че чуждестранните медии в Русия, "действащи като чуждестранен агент", разпространяват "своите материали без подходящо етикетиране".

Русия разширява правомощията на полицията и възможността за признаване на лица за чужди агенти

Русия разширява правомощията на полицията и възможността за признаване на лица за чужди агенти

Лишава сенатори и депутати от правомощия заради чуждо гражданство

"В същото време руските медии, работещи в чужбина, се съобразяват с всички съществуващи местни закони, приложими за чуждестранни агенти, въпреки че не са съгласни с някои от техните разпоредби", изтъкнаха от "Роскомнадзор".

Надзорният орган не каза кои медии или как са нарушили ограниченията, но заяви, че те и техните представители могат да бъдат глобени съответно с 500 000 рубли (6 750 долара) и 50 000 рубли (675 долара).

Сред медиите, посочени като чуждестранни агенти в Русия, са финансираните от САЩ Радио Свобода/Радио Свободна Европа и Гласът на Америка.

Русия за първи път прие законодателство, което позволява медиите да бъдат етикетирани по този начин, през 2017 г., след като финансираната от Кремъл англоезична телевизия RT беше обявена за чуждестранен агент в САЩ.

Терминът "чуждестранен агент" се използва негативно по време на съветската епоха за опоненти, обвинени, че са платени от Запада.

Законодателството, позволяващо на властите да определят организации с този термин, първоначално беше прието през 2012 г., като беше насочено срещу неправителствени организации (НПО) и беше използвано масово срещу правата и природозащитни организации.

По-рано този месец Русия разшири законодателството, за да включи физически лица и увеличи потенциалните наказания за неспазване на неговите разпоредби, с възможни присъди до 5 години затвор.

Критиците казват, че новото законодателство има за цел допълнително да репресира несъгласните преди парламентарните избори догодина.

Вчера Русия посочи първите лица съгласно разширения законопроект: трима местни журналисти, художник-активист от Санкт Петербург и Лев Пономарев, един от най-известните активисти за защита на правата в страната.

Днес руските власти сложиха и етикет на чуждестранен агент на известната организация за защита правата на жените Насилию.нет.