Руската държавна дума във вторник подкрепи законопроект за регулиране на чуждестранните агенти, разработен от комисиите на Съвета на федерацията и Думата за предотвратяване на чужда намеса в делата на Русия, съобщава ТАСС.

Приравнят се към чуждестранни агенти нерегистрирани обществени сдружения, които се занимават с политическа дейност и получават чуждестранно финансиране за това, както и отделни физически лица.

Физическо лице, независимо от неговото или нейното гражданство или липсата му, може да бъде признато за чуждестранен агент, ако извършва политическа дейност в Руската федерация "в интерес на чужда държава, нейните държавни органи, международна или чужда организация, чужди граждани или лица без гражданство".

Друга причина ще бъде "целенасоченото събиране на информация в областта на военните, военно-техническите дейности на Руската федерация, чието получаване от чуждестранен източник може да се използва срещу сигурността на Руската федерация", с изключение на информация, която е държавна тайна, предаването на която вече е преследвано по Наказателния кодекс.

С нов законопроект се позволява лишаването на сенатори и депутати от правомощия за чуждо гражданство. Друга причина за предсрочното прекратяване на правомощията на членовете на Съвета на федерацията ще бъде неспазването от страна на сенатора - представителя на региона на изискванията за период на пребиваване на територията на съответното образувание.

Според действащите разпоредби едно от основанията за предсрочно прекратяване на правомощията на сенатори и депутати е наличието на чуждестранни сметки и депозити

Държавната дума подкрепи и законопроект за нови полицейски правомощия. Инициативата, внесена от правителството през май, дава право на полицейските служители да влизат в жилищни и други помещения, парцели и територии за задържане, както и да ограждат сгради, жилищни помещения и територии (в действащото законодателство само области от терена). 

Полицията ще може да отвори кола, по-специално, за да спаси живот и да осигури безопасността на гражданите или обществената безопасност по време на безредици и извънредни ситуации, да задържа заподозрени или обвинени. Ако собственикът на колата отсъства по това време, той трябва да бъде информиран не по-късно от 24 часа, полицията трябва да гарантира, че по това време външни лица не влизат в превозното средство.

Също така, полицията ще има право да отвори кола, когато има заплаха от терористична атака, да задържа граждани, за които жертви или очевидците сочат, че са извършили престъпление, за да предотвратят престъпление. 

В допълнение законопроектът потвърждава правото на полицията да отцепи (блокира) територии, жилищни помещения, сгради и други обекти. Сега в закона "За полицията" е посочено правото на служителите да блокират само зони от терена. В границите на кордона полицията ще може да извършва лична проверка на граждани, вещи, които има при себе си, проверка на превозни средства и превозвани стоки. Ако гражданин откаже да бъде проверен, служителите на реда имат право да не го пускат в или извън оградената територия.

Списъкът на обстоятелствата, при които полицейският служител има право да използва огнестрелно оръжие, се разширява, като използването на оръжия е разрешено и в случая, когато задържаното лице се опитва да "извърши други действия, които дават основание да ги разглеждат като заплаха за нападение на полицай".

Предлага се правило за възможността полицейските служители да влизат в жилищни и други помещения, поземлени парцели и територии за задържане на лица, заловени на местопрестъплението или укриващи се от него, както и лица, които жертви или очевидците посочват като извършители на престъплението.

Допълва се и разпоредба, според която полицейските служители имат право да "огледат мястото на инцидент, терен, помещения, превозни средства, предмети, документи и други предмети във връзка с проверка на изявленията и докладите за регистрирани инциденти по установения начин". 

Путин подписа закони за върховенство на руската конституция над международни споразумения

Путин подписа закони за върховенство на руската конституция над международни споразумения

Изменения в редица кодекси, включително гражданския, граждански процесуалния, наказателно процесуалния, административно процесуалния, както и 115 руски закони