Тази сутрин руските власти са нахълтали в апартаментите на няколко разследващи журналисти и членове на техните семейства, което се случва на фона на нарастващия натиск върху независимите медии в Русия, информира "Асошиейтед прес".

Полицията е претърсила апартаментите на Роман Баданин, главен редактор на разследващия сайт "Проект", и Мария Жолобова, един от неговите журналисти. Полицаи са нахълтали и в дома на родителите на заместника на Баданин, Михаил Рубин. Рубин е задържан близо до жилищната сграда на Жолобова и доведен в апартамента на родителите си.

"Проект" написаха в профила си в приложението за съобщения "Телеграм", че нахълтванията са се случили, след като сайтът обеща да публикува разследване срещу руския вътрешен министър Владимир Колоколцев и предполагаемото му богатство. Интернет медията публикува историята малко след започването на обиските.

По-късно "Проект" уточниха, че поне две от три нахълтвания са свързани със дело за клевета във връзка с документален филм от 2017 г., по който Баданин и Жолобова са работили, за бизнесмен от Санкт Петербург с предполагаеми връзки с организираната престъпност.

Баданин е бил заподозрян по делото, уточни адвокатката му Анна Богатирьова пред руския независим телевизионен канал "Дождь", а Жолобова е имала статут на свидетел. Не е ясно обаче засега защо заместникът на Баданин, Рубин, е бил взет на мушка от полицията.

Независим руски новинарски сайт спира заради обявяването му за "чуждестранен агент"

Независим руски новинарски сайт спира заради обявяването му за "чуждестранен агент"

Пространството за независима журналистика и инакомислещите гласове в Русия се свива драстично

През последните месеци руските власти засилиха натиска върху независимите медии. Две популярни независими медии, "Медуза" и VTimes, бяха определени за "чуждестранни агенти" - етикет, слаган върху групи, медии или лица, които получават чуждестранно финансиране. Определението предполага допълнителен контрол от страна на правителството и има силна негативна конотация, която може да дискредитира тези, които го получават.

VTimes затвори този месец, след като беше добавена в списъка на "чуждестранните агенти", докато "Медуза" стартира кампания за финансиране от читателите.

Русия използва закона, за да наложи тежки глоби на финансираното от САЩ Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", защото не е идентифицирало материалите си като произведени от "чуждестранни агенти". Радиото поиска Европейският съд по правата на човека да се произнесе.

Радио "Свободна Европа" съди Русия в Европейския съд

Радио "Свободна Европа" съди Русия в Европейския съд

Оспорва определението "чуждестранен агент" наложено от Русия