Американската медия Радио "Свободна Европа" (Radio Free Europe/Radio Liberty - RFE/RL) заведе съдебно дело пред Европейския съд по правата на човека в сряда, за да оспори определението "чуждестранен агент", наложено от Русия, съобщава "Ройтерс".

Русия наложи сериозно глоба на медията и замрази банковите сметки в Москва за това, което според Русия е повтаряща се неспособност да се регистрира като "изпълняващ функциите чуждестранен агент".

RFE/RL отхвърли определението "чуждестранен агент", което носи негативни конотации от съветската епоха и отказа да се съобрази с изискването за обозначение на своите материали.

Медията обвини Русия в нарушаване на свободата на изразяване и свободата на медиите.

"Оставена без контрол, руската кампания за налагане на толкова тежки наказания на RFE/RL заради позицията си за обозначение на нейното съдържание ще има дълбоко смразяващо въздействие върху това, което е останало от независимите медии в страната", се казва в изявление на RFE/RL.

Русия използва обозначението "чуждестранен агент", за организации, финансирани от чужбина, които според нея се занимават с политическа дейност. 

Русия наскоро обяви и две популярни руски медии за "чуждестранни агенти". Meduza, независим новинарски сайт, заяви, че определянето възпрепятства способността му да прави журналистика и унищожил бизнеса им.

Съдебни пристави нахлуха в московския офис на радио „Свободна Европа“

Съдебни пристави нахлуха в московския офис на радио „Свободна Европа“

Наложен е запор на банковите сметки на медията…