Руски съдебни пристави нахлуха в московския офис на радио "Свободна Европа" и останаха в редакцията около два часа, задавайки въпроси за наличното оборудване, съобщава медията. Те са връчили на екипа уведомление, че срещу радиото е започнало изпълнително производство във връзка с решения на руския съд.

Освен това службата на съдебните пристави е издала постановление за издирване на банковите сметки на медията в Москва и е наложила запор върху тях.

Уточнява се, че междувременно работата на радиото не е спирала.

През периода януари-май 2021 г. руският регулатор Роскомнадзор внесе в съда 520 протокола за "нарушения" от страна на медията, която беше включена от правосъдното министерство на Русия в списъка с "чуждестранни агенти". Във връзка с това руските власти наложиха нови изисквания за обозначаване на публикациите.

Русия приема закон, определящ журналисти като чуждестранни агенти

Русия приема закон, определящ журналисти като чуждестранни агенти

Всяко физическо лице, разпространяващо чужди медии и получаващо пари от чужбина

Радиото, което спазва нормите на руското законодателство, отказа да изпълнява тези изисквания с мотива, че те представляват намеса в редакционната политика и политическа цензура.

Общата сума на наложените на медията глоби до момента е над 70 милиона рубли. "Свободна Европа" оспорва тяхната правомерност по реда, предвиден в руското законодателство, но съдът не е уважил нито една от подадените жалби, които са над 250. Вчера радиото е внесло и в Европейския съд по правата на човека жалба срещу действията на руските власти.

Русия посочи девет медии за чужди агенти

Русия посочи девет медии за чужди агенти

"Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа/Радио Свобода" са сред медиите