Кметът на брюкселския квартал "Моленбек" е забранил протестна демонстрация, планирана от холандския крайнодесен популист Геерт Вилдерс, която трябва да се проведе в петък, съобщават местните медии.

Вилдерс и Филип Девинтер, крайнодесен фламандски националист, обявиха плановете си да проведат т. нар. демонстрация "Ислямско сафари" в "Моленбек", предградие на Брюксел, където живеят много мюсюлмани и което придоби известност като "свърталище на терористи".

Заповедта на кметицата забранява "всякакво събиране на хора като част от този процес, участници, организатори или противници" в рамките на местната община.

Тя изтъкна, че демонстрацията, планирана точно след петъчната молитва на мюсюлманите, не може да се проведе, "за да се избегнат всякакви предсказуеми заплахи за реда и обществения мир".

Някои от екстремистите, свързани с терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г. и самоубийствените бомбени атентати на летището и метрото в Брюксел през март 2016 г., са живели в или са преминали през "Моленбек". Белгийската полиция и армията остават на "бойна нога" в продължение на вече почти две години.

Говорителят на Девинтер изтъкна, че Вилдерс и Девинтер все още не са се отказали да отидат в "Моленбек" в петък.

"Фактът, че двама избрани политици не могат да влязат в района заради съображения за сигурност, че се страхуват от насилие, това е ислямизация", изтъкна говорителят, като добави: "Ние не планираме да използваме насилие, разбира се."