Върховният съвет на въоръжените сили на Египет планира да забрани уличните акции и протести, съобщава lenta.ru.

Според военни информатори разпореждането за това ще бъде издадено днес. В съответствие на това на профсъюзите и другите работнически организации ще бъде забранено да организират стачки, протести и демонстрации.

Военните също така призовават египтяните да прекратят протестите и да се върнат на работните си места.

Междувременно се появи информация, че Мубарак е изпаднал в кома.
                                    Още...

Заедно с това, военните планират срещу всеки, който продължава да предизвиква хаос и безредици да бъдат предприети най-строги мерки. „Не са ни нужни повече демонстранти на площада", заяви началникът на военната полиция Мохамед Мустафа Али.

Припомняме, вчера египетската Конституция беше суспендирана. Днес стана ясно, че новата конституция на страната ще бъде готова до 10 дни. До два месеца ще бъде проведен и референдум по отношение на основния закон.

Информацията бе съобщена от регионалния мениджър на Google за близкия Изток Ваел Гоним, който бе един от инициаторите на протестните действия в Египет.

Една от основните промени в закона е ограничаване на участието в изборите, което на практика не оставя никакви шансове на опозицията за пълноценно участие в политическия живот на страната.

Според изявлението на вицепрезидента Омар Сюлейман след подаване на оставката на Мубарак Военният съвет ще управлява страната до провеждането на президентски избори през септември.

Главата на Висшия военен съвет Хюсеин Тантави пое вътрешната и международна политика на страната.

Сред приоритетите на правителството са възстановяването на сигурността и връщането на страната към нормален начин на живот. Тази нощ бе обсъдено и завръщането на полицията към обичайните й задължения за гарантиране на сигурността на гражданите.

Припомняме, Хосни Мубарак подаде оставка след 30-годишно управление и предаде властта на военните. Той се оттегли от поста, след като протестите срещу неговото управление продължиха 18 дни.
По време на безредиците в страната загинаха над 300 души, а повече от 5000 бяха ранени.

След оттеглянето му се появи информация, че той може да бъде привлечен под отговорност за разхищение на държавната хазна. Застрашени от влизане в съдебна зала са и някои членове на семейството му.

Оценките за състоянието, което притежава Мубарак са противоречиви. Според западните медии той притежава няколко десетки милиарда долара, а по данни на американското разузнаване - между един и пет милиарда.