Руската дума прие на първо четене законопроект, забраняващ на служителите на службите за сигурност да имат активи в чужбина, да пишат в социалните мрежи и да общуват с „чужди агенти” без „нареждане от началството”, съобщиха руските медии.

Уточнява се, че военните е служителите на федералната служба за сигурност ще могат да поместват лични данни в социални мрежи, блогове и други виртуални общества в интернет само по регламент, определен от ръководството на федералния орган, в който работят, постановява новият закон.

В момента съществува обща забрана за публикуване на информация, която би разкрила принадлежността им към съответната служба.

Уточнява се, че само при определен от шефовете им ред служителите на ФСБ могат да контактуват с чужденци, международни организации, чуждестранни медии, неправителствени организации, които са включени от руските власти в регистъра на „чуждестранните агенти”.

След приемането на закона, лицата, попадащи под неговото действие, ще трябва в определен срок да се освободят от цялото си имущество в чужбина и да закрият сметките си в чужди банки.
Изискването важи съответно и за съпругите или съпрузите, както и за непълнолетните деца на сътрудниците на службите за сигурност.