Последните военни ходове на Русия в Сирия са изострили разделенията в рамките на американската администрация за това, дали руският президент Владимир Путин искрено подкрепя ръководената от ООН инициатива за прекратяване на конфликта, или използва преговорите, за да прикрие подновената военна подкрепа за сирийския президент Башар Асад. Това се посочва в материал на агенция „Ройтерс”.  

Русия е пренасочила артилерия край оспорвания от няколко страни град Алепо, няколко американски официални лица са изтъкнали пред „Ройтерс”. Въпреки изтеглянето на част от авиацията през март, Русия също така подсили своите сили в Сирия с модерни бойни хеликоптери, като поднови въздушните удари срещу умерените опозиционни групировки, допълват официалните лица, пожелали да останат анонимни.

Руското препотвърждаване на военната подкрепа за Сирия накара някои представители на американските управляващи да предупредят, че липсата на отговор от страна на САЩ ще бъде разглеждана от Москва като нов знак за американската плахост. Това, посочват те, може да насърчи Русия да увеличи предизвикателствата към САЩ и съюзническите армии чрез по-провокативни руски въздушни и военноморски маневри.

Те също така твърдят, че липса на отговор от страна на САЩ освен това би увредило отношенията на Вашингтон със Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив, опитващи се да свалят от власт Асад, както и с Турция, която използва артилерия срещу позиции на ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия.    

Отговорът, твърдят въпросните американски длъжности лица, е засилване на подкрепата на САЩ за умерените сирийски бунтовнически фракции с повече противотанкови ракети и гранатомети, изпратени през трети страни.   

Други американски официални лица обаче, включително съветникът по национална сигурност Сюзан Райс, са наложили вето на каквото и да е значително нарастване на участието на САЩ в Сирия, разкрили източниците на „Ройтерс”.  

Райс „слага прът” в колелото”, подчертава човек, запознат с вътрешния дебат сред американските управляващи.

Самият Барак Обама отдавна не е склонен да задълбочи участието на САЩ във войната, подчертавайки през октомври, че Вашингтон няма да бъде въвлечен в „прокси война” (опосредствана война) с Москва. Неговата администрация се съсредоточи повече върху наблягане на борбата срещу терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”).    

От Белия дом са отказали коментар относно какъвто и да е вътрешен дебат сред американските управляващи за Сирия или намеренията на Путин.  

САЩ и другите западни страни се мъчат да разчетат намеренията на Путин, откакто Русия започна изненадващо разполагане на военна сила в Сирия в подкрепа на Асад през миналия септември.  

Ненадейното обявяване през март от Путин на частично изтегляне на силите, както и други ходове на Русия, продължават да карат създателите на политиката на Запада да налучкват относно неговия дневен ред.