Властите в Китай обмислят да създадат закон, който да задължава хората в страната да посещават и да се грижат за възрастните си родители, съобщи БиБиСи.

Ако бъде приета обсъжданата промяна в законодателство, китайските пенсионери ще могат да се обръщат към съда, в случай, че децата им не полагат грижи за тях. И сега в страната действат мерки за защита на възрастните, познати като закон за защита правата на възрастните хора. Той е в сила от 1996 година.

Все по-големия брой на застаряващи хора в Китай стана причина за връщането на темата в обществения ред. Един милион от населението в страната е на възраст над 80 години и живее само, посочва БиБиСи. Само хората над 60 години са 167 милиона.

Грижата за родителите е част от културата на китайците, но миграционните вълни сред младите и все по-голямата им ангажираност повлиява негативно на тази традиция. Китайските власти разкриват непрекъснато и домове за самотни хора, изоставени от близките си. Въпреки това, ежегодно нараства броят на старци, починали сами в апартаментите си и непотърсени от никого.

Адвокат от Пекин коментира с песимизъм идеята за законовата промяна. Според него властите трябва да насочат усилията си към засилване на моралното възпитание, акцентиращо върху семейните ценности, отколкото да задължават чрез закон младите да се грижат за родителите си.