Полицията в Мексико арестува главатаря на наркокартела "Ла Фамилия Мичоакана" Луис де Хесус Мендес  - Ел Чанго, съобщи БиБиСи. Мъжът е задържан в град Агуаскалиентес. За информация, която би могла да доведе до ареста на Мендес, беше обявена награда в размер на 2,5 милиона долара.

Според разследващите той е главно действащо лице за трансфера и продажбата на кокаин, марихуана и метамфетамини в голям брой мексикански щати, както и в САЩ. Има данни да е замесен в убийства и отвличания на знакови лица от наркобизнеса.

"Ла Фамилия" е един от седемте големи наркокартели в Мексико и е смятан за най-големия производител на синтетична дрога. Съсредоточен е в централния щат Мичоакан, на брега на Тихия океан, където води битка за влияние с друг голям наркокартел - "Сетас". Бившият лидер на „Ла Фамилия" - Назарио Морено, беше ликвидиран от мексиканските сили за сигурност през декември 2010 г.

Президентът на Мексико Фелипе Калдерон поздрави полицията за залавянето на Мендес и изтъкна, че задържането му е голям удар срещу организираната престъпност.

В края на февруари друг от най-влиятелните наркобарони в Мексико бе убит при престрелка с полицията. 44-годишният Луис Умберто Ернандес бе ключова фигура в дейността на наркокартел в Хуарес, който контролира най-могъщите канали за контрабанда на наркотици от Мексико към САЩ.