Премиерът на Македония Зоран Заев очаква дата за референдума, въпросите и характера, да бъдат готови до края на седмицата, съобщава МИА.

"Очакваме да дефинираме тези въпроси с политическите лидери, представители на парламентарните партии до края на седмицата. Трябва да ги дефинираме, защото не остава много време до 23 септември или 7 октомври, считани за планирани дати. Очаквам датата на референдума, въпросите и неговият характер да бъдат определени тази седмица", коментира Заев по време на официално откриване и изграждане на завод на американска компания.

Премиерът вярва, че искането на опозицията ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни избори преди приемане в НАТО и ЕС заслужава внимание, ако се гарантира успешен референдум.

ВМРО-ДПМНЕ решени да проведат предсрочни избори

ВМРО-ДПМНЕ решени да проведат предсрочни избори

След вота ще дойде ред и на членството в ЕС и НАТО

"Кога, една година след това, заслужава внимание. Преди една година бях в опозиция и знам, че си заслужава да се седне и да се обсъжда, разбира се, ако се гарантира успешен референдум. Ако ние успеем да постигнем необходимата избирателна активност и мотивираме гражданите да излязат и да изразят отношение по този историческият въпрос, всички опции са възможни", допълва Заев.

Според него, среща на лидерите може да се проведе, ако работните групи на парламентарните партии не постигнат споразумение до края на седмицата. "Трябва да решим процедурите до края на седмицата, гражданите очакват отговори", обяснява той.

Относно твърдения, че руски бизнесмен помага на протестите в Македония, той обяснява, че идват от разговори между полиция и протестиращи. "Знаете, тези млади момчета бяха привикани след нападение над полицаи. По време на разпита и признанията им, те споменават руски бизнесмен, който дава пари и затова участват в протестите", отбелязва Заев.

Според него, Македония е малка страна, която иска да изгражда приятелски отношения с всички, включително Русия.

"И още веднъж казваме, че за Македония няма алтернатива освен членство в НАТО и ЕС. Ние никога няма да позволим нарушения на международни договори, декларации и резолюции, които Македония е подписала, защото това е въпрос на чест. Ние показваме уважение по целия свят и искаме да получим същото в Македония", коментира Зоран Заев.

Хиляди празнуваха в 15 града в Македония поканата на НАТО за членство

Хиляди празнуваха в 15 града в Македония поканата на НАТО за членство

ВМРО-ДПМНЕ обаче заклейми тържествата