Най-малко четирима души бяха убити във вторник, след като американски конвой беше нападнат в Нигерия.

Нападателите са убили двама полицаи и двама служители на консулството на САЩ. След това са подпалили телата и превозните им средства. Това съобщава CNN, като цитира съобщение на местно полицейско управление.

Въоръжените мъже са отвлекли двама полицаи и шофьор.

Нито една от жертвите не е американец, според Съвета за национална сигурност.

"Американски конвой от превозни средства беше атакуван. Това, което мога да ви кажа е, че не са замесени граждани на САЩ и следователно няма пострадали граждани на САЩ, потвърди говорителят Джон Кърби по време на брифинг в Белия дом. Знаем за някои жертви, може би дори за убити, но не искам да изпреварвам твърде много от това, което сме в момента."

Правителството на Нигерия обвини за неотдавнашното насилие в региона коренното население на Биафра, предполагаема сепаратистка терористична група. Лидерът на групата Ннамди Кану е изправен пред обвинения в държавна измяна, след като беше задържан в чужбина и екстрадиран. Атаката дойде часове след като десетки бяха убити в несвързани сблъсъци между пастири и фермери в централна Нигерия и ден след като Държавният департамент наложи визови ограничения на определени лица, които се намесиха в последните избори в Нигерия.

"Оставаме ангажирани да подкрепяме стремежите на Нигерия за укрепване на демокрацията и върховенството на закона", каза държавният секретар Антъни Блинкън.