Трима мигранти са загинали, а други 7 души са били тежко ранен днес при инцидент на границата между Австрия и Унгария, съобщи АП. 

До инцидента се е стигнало, след като претовареният с пътници ван е бил спрян за проверка за трафик на хора на границата, но шофьорът натиснал газта, опитвайки се да избегне полицията и да избяга към Австрия.

Това обаче е довело до катастрофата. 

В микробуса са пътували повече от 20 души, включително и четири деца.

Предполагаемият трафикант, за когото полицията смята, че е от руски произход, е задържан и е разпитан от полицията.

Граничният пункт е бил затворен за няколко часа за влизащите в Австрия.

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер е заявил, че смъртните случаи показват бруталността на трафикантите. Той каза, че хората са рискували живота си, след като са били привлечени в Австрия с фалшиви обещания.

Министерството на вътрешните работи съобщи през май, че полицията е разбила група, за която се смята, че е прекарала нелегално десетки хиляди хора, предимно сирийци, от Унгария за Австрия.

Австрия отчете провал на системата на ЕС за предоставяне на убежище

Австрия отчете провал на системата на ЕС за предоставяне на убежище

Нехамер обсъди нелегалната миграция с президента на Кипър

Двама от нелегално прекараните през границата бяха открити задушени във микробус миналата година.

Това припомни мрачен инцидент през 2015 г., когато 71 души от Сирия, Ирак и Афганистан се задушиха в задната част на херметичен микробус, където бяха скрити от контрабандисти на хора.

Телата, включително тези на три деца и едно бебе, бяха открити в Австрия, но те бяха починали още от другата страна на границата с Унгария.