Сирийските и руски бомбардировки срещу контролирани от бунтовниците части в Северозападна Сирия към събота взеха още седем жертви и раниха други. Това се случва два дни след една от най-смъртоносните атаки в страната срещу правителствена цел от години, съобщава АП, като цитира местни власти и медици.

Припомняме, че ударът с дрон срещу Военната академия в Хомс в четвъртък уби 89 души, включително 31 жени и пет деца, и рани 277, според данните на Министерството на здравеопазването.

Сирийската армия тогава обвини бунтовниците, които "подкрепени от известни международни сили", са извършили атаката и се закани, че "ще отговори с пълна сила и решителност на тези терористични организации, където и да съществуват".

Никой не пое отговорност за нападението, извършено по време на церемония по дипломирането в академията.

В страната бе обявен тридневен траур в памет на жертвите. 

В Сирия обявиха тридневен траур заради жертвите от военната академия в Хомс

В Сирия обявиха тридневен траур заради жертвите от военната академия в Хомс

Това е безпрецедентно за сирийската гражданска война координирано нападение с дронове

Припомня се, че след повече от 12 години гражданска война, Идлиб е последната голяма бунтовническа крепост в Сирия.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, опозиционен военен наблюдател, публикува подобен брой жертви и съобщи, че бунтовниците са изстреляли ракети по контролирани от правителството райони, включително покрайнините на родния град на президента Башар Асад, Кардаха. Обсерваторията каза, че руски бойни самолети са извършили четири въздушни удара върху района, контролиран от бунтовниците.

Проправителствената радиостанция Sham FM съобщи, че трима души са били ранени при бунтовнически обстрел в провинция Латакия, която граничи с Идлиб.

След атаката в Хомс правителствените сили и техните руски поддръжници засилиха атаките си срещу Идлиб.

Опасявайки се от жестоко отмъщение от страна на правителството, властите в Идлиб спряха тази седмица петъчните молитви и затвориха държавни и частни училища в събота и неделя.

Терористи подготвяли удари срещу руски и сирийски военни

Терористи подготвяли удари срещу руски и сирийски военни

По информация на руския Център за помирение на воюващите страни (ЦПВС) в САР от сирийското разузнаване

Кризата в Сирия започна с мирни протести срещу правителството на Асад през март 2011 г., но бързо се превърна в пълномащабна гражданска война след бруталните репресии на правителството срещу протестиращите. Конфликтът уби половин милион души.