"Европейският съюз и САЩ споделяме общи ценности и принципи. Днешната дискусия е много важна, защото изпращаме силен сигнал за значението на трансатлантическата връзка и повишаваме взаимното разбирателство по много въпроси."

Това заяви българският първи дипломат Екатерина Захариева по време на видеоконферентен съвет на ЕС по външните работи, в който се включи и Майкъл Помпео, съобщават от МВнР. Това е първият съвет на общността с участието на американски държавен секретар от декември 2017 г. насам.

Американският държавен секретар е изказал благодарности към върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел за организирането на форума, предаде "Гласът на Америка".

Външните министри на страните от ЕС и държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео са се договорили да продължат основаното на споделени ценности трансантлантическо партньорство, като си сътрудничат тясно в борбата с коронавируса, дезинформацията и други области от общ интерес.

В изявление на пресаташето на Държавния департамент Морган Ортагъс се казва, че представителите на ЕС и САЩ за изразили общата си воля да отстояват демократичните ценности, която е от фундаментална важност за неутрализиране на опитите от страна на Русия и Китай да рушат тези ценности.

Европейските външни министри и държавният секретар на САЩ са отбелязали стратегическата важност на трансатлантическата връзка и единство, както и ползите от партньорството между ЕС и САЩ. Подчертана е важността на мерките за преодоляване на икономическите последици от пандемията.

В дневния ред на разговора с Помпео бяха и отношенията с Китай и Турция, Близкоизточния мирен процес, развитията в източното съседство с акцент върху ситуацията в Украйна.

Помпео и първите дипломати на страните от ЕС са заявили единна позиция в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за това, че Русия трябва да прекрати агресивните си действия в Донбас.

По въпроса за сътрудничеството със страните от Западните Балкани външният ни министър е призовала ЕС и САЩ да обединят усилията си и да работят в близко сътрудничество за подкрепа на европейската интеграция на 6-те държави от региона.

Захариева потвърди подкрепата за 6-те страни от Източното партньорство

Захариева потвърди подкрепата за 6-те страни от Източното партньорство

По думите ѝ сътридничеството с тях се нуждаело от специално внимание