Русия никога не си е позволявала да се намесва в делата на чужди държави, както и никога няма да позволи на никоя друга държава да се опитва да налага своето мнение.

Така говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира интервюто на българския премиер в оставка Кирил Петков пред "Таймс". В него министър-председателят говори за руското влияние и че "корупцията е най-добрият инструмент на външната политика на Москва на Балканите".

"Спекулирането с "руската заплаха" за вътрешнополитически и други користни цели е сигурен знак за политическа агония. Убедени сме, че това е също толкова очевидно и за българския народ, на когото искрено желаем просперитет и прагматично правителство, което е способно да действа в национален интерес, а не да търси благоволението на трансатлантическите си "партньори"", подчертава Захарова.

"Искрено съчувстваме на опасенията му относно "дългата ръка" на Кремъл. От гледна точка на логиката и истината не виждаме смисъл да коментираме поотделно всяко от умишлено неверните твърдения за руската намеса в България, корупцията като "основен инструмент на външната ни политика" на Балканите", коментира гласът на руското външно министерство.