След края на Студената война Русия напълно се отвори за страните от Запада, но тя беше измамена. Това е коментирала говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за финландски вестник.

"Не защото те ни победиха - направихме го сами. Никой не нахлу у нас, просто Горбачов искаше да сложи край на надпреварата във въоръжаването. Той искаше да сложи край на Студената война", коментира руският дипломат.

Тръмп пред лидерите на Г-7: Крим принадлежи на Русия

Тръмп пред лидерите на Г-7: Крим принадлежи на Русия

Защото "всеки, който живее там, говори руски език".

По думите ѝ, Западът отговорил на Русия, "ограждайки я с бодлива тел".

Тя също така отбелязала, че Москва не се нуждаела от конфликти със Запада - Русия искала само и единствено да развива търговски и културни връзки.

"Искаме да можем свободно да пътуваме взаимно в страните си, искаме да се отървем от визовите ограничения. Но нас постоянно ни отхвърлят!", подчерта Захарова.

Освен това говорителката обяснила защо Русия демонстрира своето въоръжение на други държави.

Русия обеща последствия за Норвегия заради новите морски пехотинци на САЩ

Русия обеща последствия за Норвегия заради новите морски пехотинци на САЩ

Руският северен флот започна голямо военно учение в Баренцово море

"Сега ние показваме на всички: "Дори не помисляйте да ни нападате отново". След като загубихме 20 млн. души във Втората световна война, ние имаме право да демонстрираме това на всички, така че това да не се случи отново. През последните 20 години се опитват да ни обсаждат от всички страни", възмутена е Захарова.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха заради анексирането на Крим и подкрепата, която Москва оказва на проруските сепаратисти в Източна Украйна, като по тази причина Западът наложи серия от санкции срещу Русия.