Киевският режим под влиянието на Съединените щати блокира започнатите от него преговори с Русия. Това каза пред РБК говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Така тя коментира призива на постоянния представител на Китай в ООН Джан Джун за прекратяване на огъня и мирни преговори.

"Ръководеният от САЩ режим в Киев блокира преговорите, които той започна", цитира вестникът думите на дипломата.

Захарова отбеляза още, че Русия винаги е била за диалог, но още през септември 2022 г. Украйна блокира преговорите с Русия на законодателно ниво.

Постоянният представител на Китай в ООН Джан Джун, говорейки в петък на инициирана от Русия среща на Съвета за сигурност на световната организация по случай годишнината от Минските споразумения, призова Русия и Украйна да прекратят огъня и да започнат мирни преговори възможно най-скоро. Дипломатът добави, че САЩ и НАТО трябва да влязат в диалог с Москва за гарантиране на неделимостта на сигурността.

Стефанчук: Русия затвори прозореца за преговори

Стефанчук: Русия затвори прозореца за преговори

Украйна ще води преговори едва, след като спечели войната, заяви председателят на Върховната Рада,

Самата Русия затвори прозореца за преговори, така че в момента няма възможност да седнем и да се договорим за каквото и да било.

Това заяви ден по-рано Руслан Стефанчук, председател на Върховната Рада, парламента на Украйна, по време на брифинг в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Украйна, отбеляза той, възприема Русия като сила-агресор, което се отнася както за политическото и военното ръководство, така и за народа. Докато Руската федерация продължава войната си срещу Украйна и избира да не капитулира, няма смисъл от преговори.

Украйна ще води преговори едва, след като спечели войната. Тези разговори ще се отнасят до компенсиране на всички щети, които Руската федерация е нанесла на Украйна, добави политикът.

Стефанчук избегна пряк отговор на въпроса дали Киев настоява, че няма да води преговори с Владимир Путин, като каза само, че това зависи от развитието на ситуацията.

Медведев: Зеленски ще подпише всичко, което му пратят отгоре

Медведев: Зеленски ще подпише всичко, което му пратят отгоре

Но такъв документ, според него, не би имал голяма стойност

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент и премиер на страната Дмитрий Медведев заяви по-рано, че не вижда особен смисъл в споразуменията между Москва и Киев. Дори ако такъв документ може да бъде подписан, следващият лидер на Украйна със сигурност ще го анулира, смята той.

Медведев обърна внимание на думите на украинския президент Владимир Зеленски, че няма да преговаря с руския президент Владимир Путин.

"Не е ново, но има нюанс, за който той премълча вчера, въпреки че го разбира перфектно. Няма да му се налага да води никакви преговори. Ще трябва да подпише това, което му се каже. Въпреки че, честно казано, цената на този документ няма да бъде висока. Минските споразумения, подписани от предишния коварен (президент)", написа Медведев в канала си в "Телеграм".

Медведев заявява, че според него всеки нов лидер в Киев "обикновено отменя наследството на своя предшественик" и започва програмата си отначало.