Самата Русия затвори прозореца за преговори, така че в момента няма възможност да седнем и да се договорим за каквото и да било.

Това заяви Руслан Стефанчук, председател на Върховната Рада, парламента на Украйна, по време на брифинг в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи "Укринформ".

Украйна, отбеляза той, възприема Русия като сила-агресор, което се отнася както за политическото и военното ръководство, така и за народа. Докато Руската федерация продължава войната си срещу Украйна и избира да не капитулира, няма смисъл от преговори.

Украйна ще води преговори едва, след като спечели войната. Тези разговори ще се отнасят до компенсиране на всички щети, които Руската федерация е нанесла на Украйна, добави политикът.

Стефанчук избегна пряк отговор на въпроса дали Киев настоява, че няма да води преговори с Владимир Путин, като каза само, че това зависи от развитието на ситуацията.

Медведев: Зеленски ще подпише всичко, което му пратят отгоре

Медведев: Зеленски ще подпише всичко, което му пратят отгоре

Но такъв документ, според него, не би имал голяма стойност

Председателят на Върховната рада подчерта, че Украйна е очертала визията си във формулата на мира, предложена от президента Володимир Зеленски. Той определя 10 ясни компонента.

"Тази формула е проста и справедлива. Тя включва всички аспекти, свързани с постигането на мир", каза Стефанчук.

Той добави, че Украйна призовава много нации да подкрепят тази формула и че някои вече са го направили. Също така Киев призовава отделните правителства да поемат патронаж над компонентите на Формулата, в зависимост от това кой има повече опит в определени въпроси.

"Формулата е отворена. Важно е да изградим заедно логиката на нейното прилагане", подчерта Стефанчук. Тази формула не е теорема, а аксиома."

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент и премиер на страната Дмитрий Медведев заяви по-рано, че не вижда особен смисъл в споразуменията между Москва и Киев. Дори ако такъв документ може да бъде подписан, следващият лидер на Украйна със сигурност ще го анулира, смята той.

Медведев обърна внимание на думите на украинския президент Владимир Зеленски, че няма да преговаря с руския президент Владимир Путин.

"Не е ново, но има нюанс, за който той премълча вчера, въпреки че го разбира перфектно. Няма да му се налага да води никакви преговори. Ще трябва да подпише това, което му се каже. Въпреки че, честно казано, цената на този документ няма да бъде висока. Минските споразумения, подписани от предишния коварен (президент)", написа Медведев в канала си в "Телеграм".

Медведев заявява, че според него всеки нов лидер в Киев "обикновено отменя наследството на своя предшественик" и започва програмата си отначало.