Един от най-издирваните заподозрени в геноцида в Руанда беше арестуван в Южна Африка след 22 години, прекарани в бягство, съобщава Асошиейтед прес.

Международният остатъчен механизъм за наказателни трибунали (IRMCT) съобщи, че Фулджънс Кайишема е бил арестуван в лозе в Парл, малък град във винарски район близо до Кейптаун. Кайивема когото се смята, че е в началото на 60-те си години, се е укривал под фалшива самоличност.

Той беше заловен в съвместна операция за проследяване на бегълци след разследване, което го е проследило в няколко африкански държави.

Героят от "Хотел Руанда" осъден по обвинения в тероризъм

Героят от "Хотел Руанда" осъден по обвинения в тероризъм

Процесът е очевидно политически

Съединените щати предложиха награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до арестуването на Кайишема чрез своята програма "Награда за правосъдие".

Повече от 800 000 души бяха убити в геноцида в Руанда през 1994 г., когато членовете на етническата група хуту се саморазправиха с малцинството тутси.

Кайишема беше обвинен от Международния наказателен трибунал на ООН за Руанда и обвинен в геноцид, съучастие в геноцид, заговор за извършване на геноцид и престъпления срещу човечеството за убийства и други престъпления. Предполага се че той е организирал убийството на повече от 2000 души по време на геноцида.