Заловиха 96-годишната германка, която избяга от съдебния процес за извършени престъпления по време на Втората световна война, предаде "Ройтерс". 

Ирмгард Фърчнер беше заловена от полицията само часове, след като не се яви на съдебния процес. Жената е била подложена на преглед, за да се определи дали е годна да излежава присъда в затвора.

Следващото заседание на съда е насрочено за 19 октомври.

96-годишна германка обвинена в нацистки военни престъпления избяга от процес

96-годишна германка обвинена в нацистки военни престъпления избяга от процес

18-годишна тя допринесла за убийството на 11 412 души като машинописка в концентрационен лагер

Припомняме, че жената бе обвинена, че като 18-годишна е допринесла за убийството на 11 412 души, като машинописка в концентрационния лагер Щутхоф между 1943 и 1945 г. Тя свидетелства, че не е знаела за убийствата, станали в лагера, докато е работила там.

Повече от 60 000 души са загинали в Щутхоф. 

В отделен случай следващата седмица 100-годишен мъж ще бъде съден в Бранденбург за това, че се предполага, че е служил като нацистки пазач на СС в концентрационен лагер край Берлин по време на Втората световна война.

Мъжът, чието име не е разкрито в съответствие с германските закони за поверителност, е обвинен в 3518 съучастия в убийство. Предполага се, че заподозреният е работил в лагера Заксенхаузен между 1942 и 1945 г. като член на паравоенното крило на нацистката партия.