96-годишна германка избяга преди откриването в четвъртък на съдебния процес по обвинение в съдействие и съучастие в масови убийства в нацистки концентрационен лагер по време на Втората световна война, заяви говорител на съда, цитиран от "Ройтерс". 

Ирмгард Фърчнер е обвинена, че като 18-годишна е допринесла за убийството на 11 412 души, като машинописка в концентрационния лагер Щутхоф между 1943 и 1945 г.

"Обвиняемият е в бягство", заяви говорителят на съда Фредерике Милхофер. "Тя напусна дома си рано сутринта с такси в посока към метростанция."

Говорителят каза, че е издадена заповед за арест.

Настоящото й местонахождение не е известно. Обвиненията не могат да бъдат прочетени, освен ако Фърчнер, която е изправена пред юношески съд поради възрастта си по време на предполагаемите престъпления, не присъства лично в съда.

Според други медии, подсъдимата е била разпитана като свидетел по време на минали нацистки процеси и тогава е казала, че бившият комендант на СС от Щутхоф Пол Вернер Хопе й диктувал ежедневни писма и радио съобщения.

Въпреки това Фърчнер свидетелства, че не е знаела за убийствата, станали в лагера, докато е работила там, съобщава ДПА.

В отделен случай следващата седмица 100-годишен мъж ще бъде съден в Бранденбург за това, че се предполага, че е служил като нацистки пазач на СС в концентрационен лагер край Берлин по време на Втората световна война.

Мъжът, чието име не е разкрито в съответствие с германските закони за поверителност, е обвинен в 3518 съучастия в убийство. Предполага се, че заподозреният е работил в лагера Заксенхаузен между 1942 и 1945 г. като член на паравоенното крило на нацистката партия.

Германия повдигна обвинения на бивш секретар на нацистки концлагер

Германия повдигна обвинения на бивш секретар на нацистки концлагер

Това е първият случай от години срещу жена за нацистките зверства