Подкрепяната от Иран ливанска прошиитска упировка "Хизбула" обяви, че е изстреляла в събота ракети по Северен Израел, включително по военна база в района на град Хайфа. По-рано и израелската армия съобщи за залп 115 от ракети, изстреляни от Ливан, информират Barron"s и AFP.

Мащабен залп"от високо-технологични ракети е ударил военна база източно от Хайфа, твърди "Хизбула", която обеща да засили атаките срещу Израел след обявената на 22 септември нова фаза на войната.

Групировка съобщава и за ракетен обстрел по северния град Сафед.

Обстрелван е предимно Северен Израел, като сирени са звучали в целия регион на редовни интервали. Израелските служби за спешна помощ информират, че мъж е бил убит от шрапнел в района на пристанищния град Акра.

Петима души са ранени в Кирят Ата, в района на Хайфа, като предимно са засегнати от шрапнели. Ракета е нанесла щети по триетажна сграда в града. Унищонени са и коли в близост.

Атаките в Северен Израел идват на фона на нападението с дрон по резиденцията на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който е бил към момента извън града със съпругата си. По данни на кабинета на премиера няма ранени при атаката.

В петък "Хизбула" пак обяви, че започва нова фаза на войната си с Израел. В края на миналия месец Израел значително засили въздушните си удари срещу Ливан и изпрати на място и сухопътни сили.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщава, че двама души са били убити в при израелски удар по ключова магистрала северно от Бейрут в събота. По данни на ведомството от края на септември в Ливан са загинали най-малко 1418 души.

Хизбула е изстреляла дронове по военна база в Централен Израел

Хизбула е изстреляла дронове по военна база в Централен Израел

Ново напрежение