Замърсяването на въздуха от изгарянето на изкопаеми горива е причина за повече от 4 млн. преждевременни смъртни случая по света всяка година и струва на световната икономика около 8 млрд. долара на ден, показва ново проучване, цитирано от "Гардиън".

Докладът на международната природозащитна организация Greenpeace ("Грийнпийс") и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух е установил, че изгарянето на газ, въглища и нефт причинява три пъти повече смъртни случаи в сравнение с пътнотранспортните произшествия в световен мащаб.

Децата, особено тези, които живеят в бедни страни, са особено засегнати, като около 40 000 души умират всяка година преди да навършат петия си рожден ден заради излагане на замърсяване с прахови частици от изкопаеми горива.

"Замърсяването на въздуха е заплаха за нашето здраве и за нашите икономики", изтъква Минво Сон, който е член на "Грийнпийс" в подразделението им в Югоизточна Азия.

"Всяка година замърсяването на въздуха от изкопаеми горива отнема милиони животи, увеличава риска от инсулт, рак на белия дроб и астма и ни струва трилиони долари", допълва представителят на природозащитната организация.

Изследването анализира събраните световни данни за концентрации на повърхността на обикновени фини прахови частици, озон и азотен диоксид, за да се изчисли въздействието върху здравето и последващите икономически разходи за 2018 г.