Западът трябва да обмисли нови военни възможности срещу сирийските сили, за да спре унищожаването на Алепо. Това заяви външният министър на Великобритания Борис Джонсън, цитиран от Би Би Си.

Контролираната от бунтовниците източна част на града е подложена на подновени бомбардировки, след като сделката за спирането на огъня се провали.

Джонсън обяви, че нов набор от "кинетични" възможности трябва да бъде обсъден на срещата на външните министри, която ще се проведе в неделя във Великобритания.

Много хора са променили мисленето си от 2013 г. насам, когато депутатите блокираха военни действия срещу силите на Асад, обясни Борис Джонсън.

Джонсън е свикал среща на външните министри, включително държавния секретар на САЩ Джон Кери, както и министри от Франция и Германия. На срещата ще бъде обмислен нов подход за Сирия и Ирак.

Борис Джонсън заяви пред комитета по външните работи, че повечето хора, включително Джон Кери, чувстват, че процесът за дискусия с руснаците основно е изчерпан. В неделя ние ще говорим за всички възможности, които смятаме, че са възможни за нас и Запада, допълни той.

"Няма да претендирам, че има някакъв лесен отговор тук, защото няма. Повечето хора, според мен, сега променят мнението си за това и смятат: "Ние не можем да позволим това да продължи завинаги, ние не можем просто да гледаме, че Алепо бива унищожаван по този начин, ние трябва да направим нещо", коментира британският първи дипломат.

По думите му той не можел да прогнозира дали това означава, че ще получи коалиция за повече кинетични действия, но със сигурност повечето хора искали да видят нови възможности.

Междувременно "Ал Джазира" съобщи, че най-малко 99 сирийци са били убити в източната половина на Алепо през изминалите два дни. Активисти и жители са убедени, че руски и сирийски сили бомбардират контролираните от бунтовниците квартали.