Западът "вулгарно излъга" Киев с гаранциите за сигурност за Украйна съгласно Меморандума от Будапеща. Това обяви министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, цитиран от украински медии.

Той отбелязал, че този договор "гарантира териториалната цялост и независимост на Украйна в замяна на отказ от притежаването на ядрени оръжия".

Аваков благодарил на Запада за програмата за подпомагане на страната и за санкциите (най-вероятно срещу Русия, б. р.), но, по думите му, "западният свят вулгарно прояви малодушие и измами Украйна".

"Имаме право да повдигнем този въпрос толкова остро", добави Аваков по време на националния експертен форум "Украйна: в стремеж към равновесие".

Украинският вътрешен министър призова "уважавани партньори, включително НАТО", да се върнат към диалога в духа на Меморандума от Будапеща.

По-рано руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва не била нарушила въпросния меморандум в ситуацията с Крим. Той подчертал, че Русия изпълнявала задълженията си и посочил, че "никоя държава в света не може да гарантира териториалната цялост на друга държава". Медведев също така посъветвал въпросният документ да бъде прочетен внимателно.

Меморандумът от Будапеща е международен договор за гарантиране сигурността във връзка с присъединяването на Киев към Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Лидерите на Украйна, САЩ, Русия и Великобритания подписаха документа на 5 декември 1994 г.