Западните страни започват да разбират необходимостта от съвместни усилия за справянето с терористичната заплаха.
Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

Русия е отворена към тясно сътрудничество със силите на Запада за изкореняване на терористичните центрове в Сирия, подчерта Лавров.  

„Много пъти е казвано, че водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) не е ефективна. Терористите единствено засилиха своите позиции и разпространиха своето влияние върху нови територии. Нека да ви напомня, че Русия от самото начало в сирийската криза, което е много по-отдавна от терористичните нападения в Париж и сваления самолет с руски граждани, призоваваше и продължава да призовава за обединението на силите на световната общност на основата на международното право. На основата на искането на официалните сирийски власти руските въздушно-космически сили действат в страната”, посочва Лавров в интервю за РИА „Новости”.

„Времето ще покаже дали нашите съвместни усилия срещу ДАЕШ ще се издигнат на ново ниво. Това ще зависи от много фактори – особено от създаването на международна коалиция. Във всеки случай, бих искал да подчертая, Ирак ще остане много важен партньор за нас в това”, коментирал още руският първи дипломат.   

„Очевидно е, че тази глобална заплаха може да бъде преодоляна, само ако работим заедно по координиран начин. Във връзка с това е добре да се знае, че нашите западни партньори започнаха да осъзнават необходимостта от координиране на усилията в борбата срещу тероризма. По-специално, това се доказва от резултатите на скорошните руско-френски контакти на най-високо ниво”, изтъкнал Лавров.