Икономическа общност на западноафриканските държави ще проведе извънредна среща на върха в Гана заради превратите в региона, информира Aljazeera.

Срещата ще бъде еднодневна с начален час 10:00 ч. по Гринуич, когато ще бъдат оценени бъдещите действия на блока. В центъра на дискусиите са действията на съюза за прекратяване на повторни опити за преврати. Лидерите на ECOWAS са загрижени за своите страни и не желаят вълнообразни ефекти на преврати.

Военен преврат в Буркина Фасо, президентът Каборе е свален

Военен преврат в Буркина Фасо, президентът Каборе е свален

Кабинетът и парламентът са разпуснати...

Разговорите са инициирани след като в Буркина Фасо беше проведен четвърти поред преврат в региона. Очакванията са ECOWAS да наложи санкции на Буркина Фасо в допълнение към решението за временно отстраняване на Уагадугу от блока на 15-те държави. Мерките включват затваряне на границите на членовете на блока, както и ембарго върху търговията и финансовите транзакции. Съюзът наложи санкции на Мали и Гвинея за несправяне с гражданското управление.

В понеделник е проведена дипломатическа мисия на ECOWAS, водена от външния министър на Гана Ширли Айоркор Ботзвей, който се е срещнал с временните лидери на Буркина Фасо в Угадугу. Превзетата от военните на Пол-Анри Дамиба държава обяви, че конституционния режим е възстановен. Самият Дамиба е посочен като президент и ръководител на въоръжените сили за преходния период. Предстоят уточнения за бъдещо провеждане на избори в страната, допълва Aljazeera.

Новият лидер на Буркина Фасо Пол-Анри Дамиба с първо изявление

Новият лидер на Буркина Фасо Пол-Анри Дамиба с първо изявление

Той заяви, че когато настъпи точния момент ще бъде възстановен конституционния ред в страната.

Разговори са водени между блока и сваления президент Каборе, както и с подполковник Дамиба. Военните в Буркина Фасо били отворени към предложенията на мисията в понеделник.

Припомняме, че Икономическа общност на западноафриканските държави изключи Буркина Фасо от блока до възстановяване на конституционния режим в страната. В африканската страна беше проведен военен преврат, сваляйки президента Каборе и неговото правителство от власт. Временно отстранени бяха Мали и Гвинея, след като миналата година в тях също имаше преврати.