Китайското външно министерство обяви, че заплахата на американския президент Доналд Тръмп да преустанови търговията със страните, които си сътрудничат със Северна Корея, е "несправедлива" и "неприемлива", съобщава "Ройтерс".

"Това не е нито обективно, нито справедливо", подчерта говорителят на китайското външно ведомство пред журналисти. Той добави, че е "неприемливо" да се заплашва с наказание страна, която работи мирно за туширане на напрежението на Корейския полуостров.

САЩ обмислят търговско ембарго след бомбения тест на КНДР

САЩ обмислят търговско ембарго след бомбения тест на КНДР

"Ще видим" отвърна Тръмп на въпроса за военен отговор

"Ние работим за разрешаване на този проблем мирно, но от друга страна, нашите собствени интереси са обект на санкции и са застрашени", отбеляза говорителят.

В неделя Тръмп написа в профила си в "Туитър", че САЩ обмислят "прекратяване на цялата търговия с всяка страна, която прави бизнес със Северна Корея", Заплахата на американския президент дойде след шестия ядрен опит на Пхенян.

Междувременно от китайското външно министерство обявиха, че Китай е подал официален протест срещу последния ядрен опит на Северна Корея.

"Китай се противопоставя на КНДР да разработва ядрено оръжие и ние сме ангажирани с премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Тази позиция е добре позната, а КНДР също познава тази позиция много добре", допълни говорителят на китайското външно ведомство.

Той призова всички страни, със специален акцент върху Пхенян, да се въздържат от допълнително ескалиране на напрежението.

По-рано Тръмп заплаши да използва "пълния диапазон" от дипломатически, но също така и ядрени способности на страната, за да отговори на провокативното поведение на Северна Корея, докато американският военен министър Джеймс Матис изтъкна, че Вашингтон ще предприеме "мащабен военен отговор" на изпитанието на водородна бомба от страна на Пхенян.

Северна Корея се готвела за ново изстрелване на междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея се готвела за ново изстрелване на междуконтинентална балистична ракета

След като в неделя тества водородна бомба