Заплахата на Северна Корея да атакува Сеул и Токио е реална и вероятно е само въпрос на време преди страната да има възможност да удари САЩ. Това обяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от информационните агенции.

Той допълни, че САЩ няма да се поколебаят да санкционират субекти от трети страни и лица, които подкрепят незаконните действия на Северна Корея.

Тилърсън е категоричен, че Северна Корея трябва да унищожи своите програми за ядрени ракети, преди САЩ дори да обмисли преговори.

"Колкото повече изчакваме, толкова по-скоро нашето време ще се изчерпи", предупреди Тилърсън пред Съвета за сигурност на ООН.

Той посочи, че ще поискат от членовете на съвета и други партньори да наложат нова стратегия за премахване на ядреното оръжие на Северна Корея.

Той допълни, че всички опции за отговор на бъдещи провокации трябва да останат на масата.

САЩ са готови при необходимост и на военни мерки против КНДР, но предпочитани са дипломатическите и икономическите, допълни Рекс Тилърсън.

За Русия военните опции срещу Северна Корея са неприемливи

За Русия военните опции срещу Северна Корея са неприемливи

Ще имат катастрофални последици

От своя страна генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че ситуацията на Корейския полуостров е един от най-продължителните и сериозни въпроси пред организацията. Гутериш обяви, че е обезпокоен от риска от военна ескалация на Корейския полуостров.

"Липсата на комуникационни канали със Северна Корея е опасна", заяви Гутериш пред 15-членния съвет. "Нужно е да избягваме погрешни сметки и недоразумения. Нужно е да действаме сега, за да предотвратим конфликт и да постигнем устойчив мир", допълни той.