Изправени пред новите предизвикателства на рушащата се икономика и ударени най-лошо от коронавируса в света, администрацията на Тръмп изглежда се връща към стари рани, пише "Форийн полиси".

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да унищожава ирански кораби. Има информация, че американските служители в отбраната са изненадани от туита му, тъй като не са информирани за промяна в политиката спрямо Иран.

В отговор Пентагонът се опита да управлява ситуацията, като понижи съобщението на главнокомандващия до предупреждение. "Това, което той подчерта, е, че всички наши кораби запазват правото си на самозащита и хората трябва да бъдат много внимателни в своите взаимодействия, за да разберат присъщото право на самозащита", заяви Дейвид Норкист, заместник-министър на отбраната на САЩ. Норкист добави, че туитът на президента е "много полезен".

Военният говорител на Иран във връзка с пострадалия от коронавирус американски самолетоносач USS Теодор Рузвелт отвърна на заплахата на президента: "Днес, вместо да плашат другите, американците би било по-добре да спасят войските си, заразени от коронавируса".

Междувременно, пазарите на петрол се раздвижиха след туита на президента, като поочуканите фючърси на суров петрол WTI през юни се увеличиха с 4,72% през деня и завършиха на $14,43 за барел.

Цената на петрол сорт "Брент" удари 21-годишно дъно

Цената на петрол сорт "Брент" удари 21-годишно дъно

Цената на барел сорт "Брент" падна до 15,98 долара през нощта преди да се качи до 17 долара тази сутрин и 21 долара в момента

Какво предизвика избухването на Тръмп в Туитър - Изглежда тази специфична заплаха е пряко свързана с най-голямо американско забавление: гледане на телевизия. Репортаж тази сутрин по "Фокс Нюз" подчертава изстрелването на иранския военен сателит и използва кадри от американския флот от 15 април с ирански лодки, обикалящи военни кораби на ВМС на САЩ в Персийския залив. Вероятно кадрите от седмицата са провокирали президента. 

Тръмп не за първи път избухва в "Туитър" след като гледа нещо по телевизията, особено когато е развълнуван от нещо, което вижда. На 19 май 2019 г. Тръмп туитира: "Ако Иран иска да се бие, това ще бъде официалният край на Иран. Никога не заплашвайте отново САЩ!" Анализирайки времето на туитите на Тръмп за други проблеми тогава, Матю Герц, старши сътрудник на Media Matters for America, успя да определи вероятната причина за туита: репортаж на "Фокс Нюз" за ирански проксита, нападащи американските войски.

А какво ще кажете за този ирански сателит - Иран твърди, че е извел в орбита първия си военен сателит в сряда. Иранският революционен гвардейски корпус заяви, че спътникът е във висока орбита, приблизително на 264 мили над земята.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че изстрелването може да бъде в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, призоваваща Иран да не извършва никаква дейност, свързана с балистични ракети, включително сателитни изстрелвания. Иран отрича, че космическите изстрелвания са свързани с ракетни изпитания, (въпреки че разчитат на подобна технология за пускане на сателити в орбита) . "Мисля, че всяка държава има задължение да отиде в ООН и да оцени дали това изстрелване на ракети е в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност. Мисля, че Иран трябва да носи отговорност за това, което са направили", коментира Помпео.

Ракетите за извеждане на сателити и балистичните ракети едно и също нещо ли са - Не, както Майкъл Елман и Марк Фицпатрик обясниха в статия за "Форийн полиси" през 2018 г., "Докато технологиите и компонентите, използвани в сателитни изстрелвания и ракети за военна употреба, са сходни, ключовите характеристики и оперативните изисквания разграничават гражданските космически ракети от военни балистични ракети". Ето защо, въпреки подобната технология, обявлението, че Иран използва спътници като "прикритие" за разработване на ядрени ракети е "погрешно", аргументира се Елман в статия от 2019 г. след предишния неуспешен опит на Иран да пусне сателит.

Освен това той и Фицпатрик твърдят, "като се има предвид централната роля, която ракетите играят в чувството за отбрана и възпиране на Иран, пълното изоставяне на ракетната програма не е възможно". Вместо да се наказва Техеран за космически изстрелвания, те посочват сателитната програма като възможност да се сключи сделка. "Иранските сателитни изстрелващи устройства са уязвими, нямат защита при повторно влизане, използват задвижващи системи с по-ниска тяга и имат по-малко взискателни стандарти за надеждност при всякакви атмосферни условия. Ето защо рисковете от допускането че ... програми за изстрелване на сателит в замяна на забрана за изпитания на далекообхватни бойни ракети са допустими и това ще е напредък за интересите на сигурността на САЩ."

Иран: САЩ нямат работа на 7000 мили от дома, корабите им могат да бъдат унищожени

Иран: САЩ нямат работа на 7000 мили от дома, корабите им могат да бъдат унищожени

Тръмп да се занимава с пандемията в САЩ, а не да се меси в Залива