Американските сили "провокират" иранските моряци по бреговете на Персийския залив, коментира иранският министърът на външните работи Джавад Зариф, цитиран от "Спутник".

Изявлението идва на фона на напрежението в региона на Персийския залив, предизвикано от военни маневри на САЩ с неговите арабски съюзници във водите на Персийския залив.

Военни кораби на САЩ ще бъдат унищожени, ако заплашват ирански военни или невоенни кораби в Персийския залив, заяви ръководителят на корпуса на Иранската революционна гвардия Хосейн Салами в реч, излъчена от държавната телевизия. Салами отбеляза, че всяка американска провокация ще бъде посрещната със "смазващ отговор".

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф написа в "Туитър" по-рано през деня, че американските сили, провокиращи ирански моряци в Персийския залив, нямат работа във води, разположени на 7 000 мили от дома им. В туит министърът призова президента Тръмп да отговори на нуждите на САЩ на фона на пандемията с коронавирус, а не да се меси в делата в Залива.

Иран многократно осъжда присъствието на САЩ в региона, като го обявява за "незаконно" и изрази готовността си да засили защитните си сили.  Президентът Доналд Тръмп в сряда заяви, че е наредил на ВМС на САЩ да атакуват и унищожават всеки ирански кораб, който се приближават и сплашва бойните кораби в морето.

Тръмп заповяда на ВМС на САЩ да унищожават ирански кораби

Тръмп заповяда на ВМС на САЩ да унищожават ирански кораби

Ако тормозят американски кораби

Пентагонът подкрепя заплахата на Тръмп да "унищожи" иранските кораби, пише "Таймс оф Израел". Заместник-председателят на Съвместния началник на щабовете на САЩ коментира иранското изстрелване на сателит като друг пример за "злонамерено поведение", като провокациите на Техеран в Персийския залив.

Пентагонът приветства заплахата на американския президент Доналд Тръмп към Иран. Напрежението между Вашингтон и Техеран пламна наново в сряда и след като Иранската революционна гвардия проведе космическо изстрелване, което може да даде ход на ракетната програма за далечен обсег на страната.

Експерти го определиха като тайна военна космическа програма, която може да ускори разработването на балистични ракети за Иран. Американски представители заявиха, че е твърде рано да се прецени дали иранският сателит успешно е изведен в орбита. Главният дипломат на Тръмп обвини Иран в нарушаване на резолюциите на ООН.

В Пентагона ген. Джон Хатън приветства туита на Тръмп като полезно предупреждение за Иран. Той направи паралел между военноморската провокация в Персийския залив миналата седмица и космическото изстрелване в сряда.

Хатън коментира, че смята, че иранците разбират какво е имал предвид Тръмп. На въпрос дали туитът означава, че повторение на инцидент от миналата седмица в Персийския залив, ще изисква смъртоносна реакция на САЩ, Хатън отговори: "Трябва да съм капитан на кораба, за да взема това решение". Характерът на отговора, според него, "зависи от ситуацията и от това, което капитанът вижда."

"Президентът отправи важно предупреждение към иранците", заяви Дейвид Норкист, заместник-министърът на отбраната на пресконференция в Пентагона. "Това, което той подчерта, е, че всички наши кораби запазват правото си на самозащита."

Иран заяви, че САЩ са виновни за инцидента от миналата седмица.

Хатън допълни, че е твърде рано да се разбере дали иранският сателит успешно в стигнал орбита, американската технология за проследяване показва, че ракетата е изминала "много дълъг път, което означава, че има възможност за пореден път да заплашва своите съседи, техните съюзници и искаме да сме сигурни, че никога няма да заплашат Съединените щати".

Въпреки това, "Гардиън" съобщи, че Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD) е проследило обектите, съответстващи на сателита и ракетата, което показва, че може да са достигнали ниска орбита.

Иран изстреля в космоса първия си военен сателит Noor

Иран изстреля в космоса първия си военен сателит Noor

Той е в орбита на височина от 425 км