Дванадесетата среща на върха Азия-Европа (АСЕМ) беше тържествено открита тази вечер от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Във форума участват ръководители на 51 държави от Европа и Азия, както и представители на европейските институции.

България е представена от премиера Бойко Борисов, а Европейският съюз - от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

През тази година домакин на срещата е Европейският съюз, затова тя се провежда в Брюксел.

В центъра на обсъжданията е темата "Европа и Азия: глобални партньори за справяне с глобалните предизвикателства". Усилията на лидерите са насочени към засилване на диалога и сътрудничеството между двата континента в множество области, сред които търговията и инвестициите, свързаността, устойчивото развитие, изменението на климата, както и предизвикателствата в областта на сигурността: борбата с тероризма, незаконната миграция и киберсигурността.

По време на утрешната работна сесия на АСЕМ българският министър-председател Бойко Борисов ще изнесе реч, с която ще представи усилията на България за европейската перспектива на Западните Балкани и свързаността в региона.

Борисов защитава в Брюксел енергийната сигурност на България

Борисов защитава в Брюксел енергийната сигурност на България

И за Брекзит е като в България, в последния момент всички бързат

По-късно срещата на АСЕМ ще бъде последвана от среща на върха между ЕС и Корея и среща на лидерите от ЕС и АСЕАН.

АСЕМ е форум за диалог и сътрудничество между Азия и Европа, създаден през 1996 година в Банкок. Обединявайки понастоящем 58% от световното население и 60% от световната търговия, АСЕМ представлява важна платформа за диалог и сътрудничество между Европа и Азия по три стълба - политически, икономически, социално-културен.