Американските войски са започнали изграждането на временно пристанище край бреговете на Газа, който има за цел да ускори потока на хуманитарна помощ към територията, съобщи Пентагонът, цитиран от The Guardian.

"Мога да потвърдя, че военните кораби на САЩ, включително USNS Benavidez, са започнали да изграждат началните етапи на временния кей и конструкцията в морето", каза говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър пред репортери.

Около 1000 американски войници ще подкрепят военните усилия, включително в координационни клетки в Кипър и Израел. Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на военните да не стъпват на брега на Газа. Трета страна ще кара камиони по кея до плажа.

Притесненията относно риска американските войски да бъдат въвлечени в конфликта бяха подчертани в четвъртък, когато се появиха новини за минометна атака близо до района, където се изгражда кеят. По време на атаката не са присъствали американски сили, но екип на ООН който инспектира мястото, беше принуден да се скрие.

В изявление израелската армия каза, че ще осигури сигурност и логистична подкрепа за кея и израелска военна бригада, която включва хиляди войници, заедно с кораби и военновъздушни сили на израелския флот, ще работят за защита на американските войски, които създават кей.

Високопоставен американски военен служител каза пред репортери, че САЩ са на път да започнат да доставят помощ, използвайки новото пристанище и кей до началото на май. Служителят каза, че доставките по морския маршрут първоначално ще възлизат на около 90 камиона на ден и може бързо да се увеличат до около 150 камиона на ден.

Световната продоволствена програма на ООН се съгласи да ръководи усилията за доставка на помощ, но нейният заместник изпълнителен директор каза в четвъртък, че групата трябва да може да работи по безопасен и сигурен начин.

Служител на ООН каза, че пристанището вероятно ще има три зони - една, контролирана от израелците, където се оставя помощта от кея, друга, където помощта ще бъде прехвърлена, и трета, където палестински шофьори, наети от ООН, ще чакат да вземат помощ, преди да я откарат в пунктовете за разпространение.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че помощта, идваща от кея, ще трябва да премине през израелските контролно-пропускателни пунктове на сушата. Това е така, въпреки че помощта вече е била инспектирана от Израел в Кипър, преди да бъде изпратена в Газа. Израел иска да попречи на каквато и да е помощ да стигне до бойците на "Хамас", която може да засили техните военни усилия.

Изграждането на новото пристанище в ивицата Газа изглежда се развива бързо през последните две седмици, според сателитни изображения, анализирани от АП.

Пристанището се намира югозападно от град Газа. Районът някога е бил най-гъсто населеният регион на територията, преди израелската сухопътна офанзива да премине, изтласквайки над 1 милион души на юг към град Рафа на границата с Египет.

Байдън обяви кея през март, когато хуманитарни служители умоляваха Израел да улесни достъпа на хуманитарни помощи до Газа по сухопътни пътища.

Израел трупа сили и техника за нова офанзива в Газа

Израел трупа сили и техника за нова офанзива в Газа

Цел е Рафах в анклава